Τη διενέργεια έρευνας, με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, με αφορμή παράλυση που εμφάνισε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.
Η παρέμβαση της εισαγγελέως για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης οφείλεται στις δηλώσεις του κ. Γιαννάκου σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες συνέδεσε το πρόβλημα που εμφάνισε η νοσηλεύτρια με την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, την οποία έκανε η 40χρονη.
Ο κ. Γιαννάκος εμφανίστηκε βέβαιος πως η παράλυση των κάτω άκρων που εμφάνισε η γυναίκα οφείλεται στο εμβόλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία τέτοια σχετική επίσης ανακοίνωση των γιατρών.
Η προκαταρκτική εξέταση θα διαπιστώσει αν ο κ. Γιαννάκος έχει διαπράξει ή όχι το ερευνώμενο αδίκημα.

Τι δήλωσε ο Γιαννάκος

«Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε ότι αυτή η συνάδελφος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου. Το λένε και οι γιατροί εκεί, ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου.
Είναι μια στους 400.000, δεν λέει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό, δεν λέμε τίποτα κακό για το εμβόλιο, αντιθέτως, αλλά η συνάδελφος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί κι έχει τρομοκρατηθεί».

Το περιστατικό στην Κέρκυρα

Η 40χρονη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κέρκυρας με συμπτώματα του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barre. Η νοσηλεύτρια εμφάνισε πυρετό, γύρω στο 39, πονοκέφαλο, μυαλγίες, και στη συνέχεια παράλυση των κάτω άκρων.
Οι νευρολόγοι του νοσοκομείου Κέρκυρας ολοκλήρωσαν χθες τον έλεγχο του περιστατικού και διέγνωσαν το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο θα αναφέρουν στον τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ για περαιτέρω διερεύνηση.
Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα δεν υπάρχει απολύτως καμία συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και του συνδρόμου Guillain-Barre.
Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, αλλά κυρίως για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις.
«Οποτεδήποτε υπάρχει ανάπτυξη κάποιας νόσου πρέπει να δούμε κατά πόσο συνδέεται με τον εμβολιασμό ή με ένα γεγονός που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Μέχρι τώρα αν κατανοώ από αυτά που είπατε η επιπλοκή θα μπορούσε να ονομάζεται ένα σύνδρομο Guillain Barré, το οποίο έχει παρατηρηθεί μερικές φορές, σπάνια μετά από εμβολιασμούς, πολύ συχνότερα μετά από φυσική λοίμωξη».
Ο κ. Βασιλακόπουλος παρουσίασε στοιχεία από έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος σύμφωνα με τα οποίο ο κίνδυνος να πάθει κανείς Guillain Barre αν νοσήσει από φυσική λοίμωξη με κορωνοϊό είναι 8 -9 περισσότερος από τον κίνδυνο να πάθει το σύνδρομο υπό φυσιολογικές συνθήκες.
«Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις, παρά μετά από εμβολιασμούς για ιώσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το συγκεκριμένο σύνδρομο σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων και με την κατάλληλη θεραπεία είναι πλήρως αντιστρεπτό.
«Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, συνήθως θεραπεύεται πλήρως», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός.