Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι : «τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μέλλον».

«Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο Κ Μπογδάνος στη ΝΔ, ο Γ.  Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό. «Υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ σχηματισμών που δε θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

Πρόσθεσε δε ότι η διαγραφή του Κ Μπογδάνου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη ΝΔ, η οποία λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η διαγραφή του δεν προέκυψε από τον μεμονωμένο λόγο του βουλευτή, αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεων του το τελευταίο διάστημα. «Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στον χώρο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση είναι εκείνη, η οποία είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού. Η ΝΔ αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε από εκείνους που έχουν παίξει έναν ρόλο εξαιρετικά μισαλλόδοξο».

Για τις δηλώσεις  Ν .Δένδια στη Βουλή 

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπογδάνος, επισήμανε ότι ο κ. Δένδιας αντέδρασε με τον απολύτως προφανή τρόπο. «Όταν στη Βουλή ακούγεται κάτι το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, τότε θα πρέπει από τα κυβερνητικά έδρανα να υπάρχει μια αποκατάσταση. Και για τον λόγο αυτό ήταν και πολύ γρήγορη η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος προσωπικά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή» υπογραμμίζοντας ότι η ήταν αποκλειστικά απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο.

Εξαπέλυσε δε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντέδρασαν άμεσα και ριζικά στο θέμα του κ. Μπογδάνου. «Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση του οξύτατου αντιεμβολιαστή Πολάκη; Ποια ήταν η αντίδραση του σε φαινόμενα όπως αυτά του κ. Φίλη που χαρακτήρισε τους αστυνομικούς μπάτσους;»

Ερωτηθείς αν η διαγραφή του κ. Μπογδάνου είναι ένα μήνυμα και σε άλλους βουλευτές, ο υπουργος επικρατείας επισήμανε ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται εξατομικευμένα. «Οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν απόψεις που κατά τι μπορεί να παρεκκλίνουν από τη γενική γραμμή ενός κόμματος, αλλά υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση», συμπλήρωσε.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι είμαστε γενικότερα  σε ταραγμένα γεωπολιτικά νερά. «Βλέπετε πως αναπτύσσονται οι συμμαχίες και πώς διαρρηγνύονται διπλωματικές συμμαχίες, οι οποίες είναι παραδοσιακά ισχυρές. Υπάρχει μια σχετική ρευστότητα από την ανάπτυξη νέων δογμάτων και μέσα στην Ε.Ε και υπάρχει και επιθετική ρητορική από την Τουρκία, η οποία αναπτύσσεται και σε ένταση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση»

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Τουρκία όσο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα καθεστώς σχετικής απομόνωσης, εξαιτίας των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η αναβάθμισή μας τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό μπορεί να ενοχλεί, διασφαλίζει όμως την παρούσα και τις επόμενες γενεές, διασφαλίζει την κυριαρχία μας και πάνω από όλα διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή»

Σχετικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία επισήμανε ότι η χώρα μας δεν έχει δικαιώματα στα νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα επιχειρήματα των γειτόνων δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση, επειδή η Ελλάδα ισχυροποιείται στο διεθνές προσκήνιο. «Όλα αυτά δε θα μείνουν αναπάντητα. Θα υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση. Όποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του, είναι ο ισχυρός παίκτης», τόνισε.

 Η Πανδημία και οι εμβολιασμένοι 

Στο πεδίο της πανδημίας και για στις περαιτέρω ελευθερίες που θα ανακοινωθούν για τους εμβολιασμένους, δήλωσε ότι πλέον δε βρισκόμαστε στο καθεστώς που ήμασταν στην αρχή του έτους και ειδικά όταν υπάρχει το εμβόλιο. «Δεν μπορούμε να κρατάμε την κοινωνία και την οικονομία σε καθεστώς περιορισμών. Δεν υπήρχε ζήτημα lockdown ούτως ή άλλως. Πλέον οι εμβολιασμένοι ανακτούν σχεδόν το σύνολο των ελευθεριών που είχαν και στις κόκκινες περιοχές δε θα έχουμε τους σημειακούς περιορισμούς»