Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν μια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, στην οποία ο πρώτος κάλεσε τον Σι να πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στη Ρωσία την άνοιξη του 2023.
Η επίσκεψη, εάν συμβεί, θα είναι μια δημόσια εκδήλωση αλληλεγγύης από το Πεκίνο. Η Ρωσία προσπάθησε να σώσει τις τύχες της στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.
Στην εισαγωγική ομιλία μεταξύ των δύο ηγετών που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε: «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη σε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα».
Είπε ότι η επίσκεψη θα «δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσο-κινεζικών σχέσεων».
Ο Πούτιν, στην οκτάλεπτη ομιλία του, τόνισε τη σημασία του να έχουμε την Κίνα ως σύμμαχο. Είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Ο Πούτιν στοχεύει επίσης να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Απαντώντας στη φιλική ομιλία του Πούτιν, ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία σε μια «δύσκολη» κατάσταση στον κόσμο γενικότερα.
Ενώ η Ρωσία βρίσκεται απομονωμένη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις που της επιβάλλονται από δυτικές χώρες, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως σημαντικός εταίρος της Μόσχας.
Οι δύο πλευρές χαιρέτησαν τη σχέση τους ως μια συνεργασία «χωρίς όρια».
Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία και αντ’ αυτού τόνισε την ανάγκη για ειρήνη.
Σε θέματα εμπορίου, οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά από το ξέσπασμα της σύγκρουσης και η Μόσχα είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας. Ωστόσο, το Πεκίνο δεν ανταπέδωσε με υλική υποστήριξη φοβούμενο ότι η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τη Δύση κατά της Κίνας.
Σε μια σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν αναγνώρισε τις «ανησυχίες» του Κινέζου ομολόγου του για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη: