Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση και κάθε είδηση για αυτήν έχει μεγάλο αντίκτυπο. Παρότι υπήρξαν πολλές συζητήσεις για την τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια της σεζόν, το νησί εξακολουθεί να προσελκύει τουρίστες μέχρι και τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο αιχμής, λόγω των μαζικών αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, δημιούργησαν ανησυχίες για την υπερβολική ανάπτυξη του τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, στο ΑΠΕ, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερη ρύθμιση της κρουαζιέρας.

«Η Σαντορίνη παραμένει ένας από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς λόγω του μοναδικού της τοπίου, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό “ποιοτικών” τουριστών. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. Το 2012 είχα μιλήσει για κορεσμό στην κρουαζιέρα και η ρύθμιση αυτού του τομέα είναι απαραίτητη. Η προηγούμενη διοίκηση το αγνόησε, αλλά φέτος θα το επαναφέρουμε», δήλωσε ο κ. Ζώρζος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, εκτιμά πως το νησί δεν αντιμετώπισε υπερτουρισμό, αλλά υπήρξαν στιγμές συνωστισμού και κακής διαχείρισης, κάτι που συμβαίνει και σε άλλα δημοφιλή σημεία, όπως η Ακρόπολη. «Δεν αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο», διευκρίνισε ο κ. Παγώνης.

Ένα από τα θέματα που τόνισε ο δήμαρχος είναι η ανάγκη να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δόμηση και να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση. «Θέλουμε, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το υπάρχον οικιστικό απόθεμα. Υπάρχει ανάγκη για κατοικίες για γιατρούς, δασκάλους και άλλους εργαζόμενους. Είναι ευθύνη του κράτους να το ρυθμίσει, είτε δίνοντας κίνητρα είτε παρέχοντας τους πόρους για να δράσει η τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Ζώρζος. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των κλινών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 17.000 σε ξενοδοχεία και άλλες 40.000 σε ενοικιαζόμενα και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση, ο δήμαρχος σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση στις αφίξεις στο αεροδρόμιο και στις διαθέσιμες κλίνες, γεγονός που μείωσε τη ζήτηση και οδήγησε σε πτώση των τιμών. Από την πλευρά του, ο κ. Παγώνης δήλωσε ότι η φετινή σεζόν δεν ήταν τόσο έντονη όσο προηγούμενες χρονιές και ότι παράγοντες όπως τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού και η γενική οικονομική κατάσταση επηρέασαν αρνητικά την τουριστική κίνηση. Ωστόσο, τόνισε πως με σωστή οργάνωση, το νησί μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία του στο μέλλον.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει επηρεάσει τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Παγώνης. «Το 2014 δεν υπήρχε και τώρα υπάρχουν 14.000 δηλωμένες μισθώσεις, κάτι που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη ξενοδοχία αλλά και στη γενική οικιστική κατάσταση της Σαντορίνης».

Όσον αφορά τη δόμηση, ανέφερε ότι από το 2020 απαγορεύτηκε η ανέγερση ξενοδοχείων εκτός σχεδίου, μέχρι την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. «Περιμένουμε το νέο χωροταξικό σχέδιο, καθώς θα καθορίσει την ανάπτυξη για τις επόμενες δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να απαγορεύεται η κατασκευή μικρών ξενοδοχείων, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπεται η ανέγερση μεγάλων κατοικιών που θα γίνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άλλωστε, πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στη Σαντορίνη είναι οικογενειακές επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό πολυτελείας, ο κ. Παγώνης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας «The Luxury Side of Greece», ανέφερε ότι η Σαντορίνη, μαζί με τη Μύκονο, είναι από τους κορυφαίους προορισμούς για πολυτελείς διακοπές. «Η Σαντορίνη προσφέρει πολυτέλεια σε όλες τις πτυχές της, όχι μόνο στη διαμονή και τις υπηρεσίες αλλά και στον πολιτισμό, τον οινοτουρισμό και τη γαστρονομία».

Διαβάστε ακόμη: