Παραμένει το τοπίο αδιαφάνειας όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών streaming στην Ελλάδα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Παύλου Μαρινάκη και του ΕΣΡ, οι υπηρεσίες streaming συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς να δηλώνουν έδρα, κύκλο εργασιών και αριθμό συνδρομητών.

Κι ενώ υποτίθεται πως η ΑΑΔΕ αναζητάει τα στελέχη των υπηρεσιών αυτών, αυτά οργανώνουν επιλεκτικές συναντήσεις στην Ελλάδα με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ευθαρσώς τη σχέση τους με την εταιρεία.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της αδιαφορίας, η Apple έχει 3,3 τρισ. δολάρια valuation!

Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού πλήττουν και τη συνδρομητική και την ελεύθερη τηλεόραση, ενώ το θέμα έχει φτάσει στο γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση, επειδή δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ετοιμάζεται να παγώσει εκ νέου μόνο τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, υπό τον φόβο της προσφυγής της United Media στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν σημαίνει, όμως, πως θα έχει λύσει το ζήτημα σε σχέση με την αφορολόγητη λειτουργία των υπηρεσιών streaming στη χώρα.

Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις streaming, που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, αλλά και αυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στις οποίες το κράτος δεν επιβάλλει τέλη, οι δύο μεγάλοι παίκτες, Cosmote TV και Nova, συνεχίζουν να πληρώνουν χωρίς τέλος και για αυτό εξετάζουν τη «μετανάστευση» στην Ολλανδία ή στην Κύπρο.

Έχοντας έδρα στην Ελλάδα, πληρώνουν ειδικό φόρο τηλεόρασης, εταιρικό φόρο, επιπλέον τέλη 0,5% – 3% επί του κύκλου εργασιών για τη δορυφορική τους μετάδοση, ασφαλιστικές εισφορές και ποσοστό 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν την οκνηρία της κυβέρνησης στο ζήτημα της πειρατείας, ενώ με τα συμβόλαια που υπογράφουν με τις ομάδες ουσιαστικά συντηρούν τη Super League.

Αποτέλεσμα των ατελείωτων υποχρεώσεων είναι η Cosmote TV και η Nova να έχουν υψηλότερες συνδρομές από τους εξωχώριους ανταγωνιστές, που έχουν βρει ελεύθερο το πεδίο και δραστηριοποιούνται αφορολόγητα, παίρνοντας κοινό και από την ελεύθερη τηλεόραση.

Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πληρώνουν ενοίκιο 3,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τις άδειές τους, ενώ έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για αριθμό εργαζομένων, πληρωμή εταιρικού φόρου, ασφαλιστικών εισφορών και ποσοστό 2% επί του τζίρου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Διαβάστε ακόμη: