Μετά την ολοκλήρωση στο Προεδρικό Μέγαρο της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης, από τις 14:00 ξεκίνησαν οι καθιερωμένες τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων.

Υπουργείο Μεταφορών – Σταϊκούρας: Στόχος μας η ενίσχυση υποδομών και μεταφορών, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Ιωάννη Γκόλια, στο νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Ιωάννης Γκόλιας, αφού καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, σημείωσε πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων με σημαντική συνεισφορά, αφ’ ενός στην ανάπτυξη της χώρας και αφ’ ετέρου στην ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και υπογράμμισε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα».

Συνεχάρη τον απερχόμενο υπουργό, Ιωάννη Γκόλια και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι υποδομές και οι μεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπουργείο Παιδείας – Πιερρακάκης: Το υπουργείο Παιδείας θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέλαβε, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», είπε ο νέο υπουργός Παιδείας.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Υπουργείο Άμυνας – Δένδιας: Συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Καθήκοντα υπουργού Άμυνας από τον Αλκιβιάδη Στεφανή ανέλαβε, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας.
]Στις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν συνιστά απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας»

«Θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για το έργο του επί τέσσερα χρόνια, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το υψηλότατο φρόνημα που τις διακατέχει. Σε μια κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στς προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις. Στο ισοζύγιο σχύος πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψα για λογαριασμό της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Γεραπετρίτης στην παράδοση-παραλαβή του ΥΠΕΞ

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικώμν στον Γιώργο Γεραπετρίτη, παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Βασίλης Κασκαρέλης.

«Έχετε κληθεί να αναλάβετε το Υπουργεό Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο, είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητες σας θα προάγετε τα συμφέροντά μας και θα αναβαθμίσετε τον ρόλο της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κασκαρέλης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασκαρέλη για την υποδοχή, είναι ένας από τους σοφότερους διπλωμάτες που διαθέτει η χώρα» είπε από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του και στο μέλλον και ελπίζω πάντοτε να υπολογίζω και στις συμβουλές του και τις ιδέες του».

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε και τον Νίκο Δένδια «για την αδιαμφισβήτητα πετυχημένη θητεία του στο υπουργείο αυτό που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, της ευημερίας και του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, «ένα υπουργείο θεσμό από την ίδρυση του ελληνικού κράτους» και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.

«Το έργο μας δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηριχθεί από το διπλωματικό σώμα, προσβλέπω στη συνεργασία αυτή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπουργείο Τουρισμού: «Τεράστια συγκίνηση που επιστρέφω σε γνώριμα μέρη» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Στην Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έλενα Ράπτη παρέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Ιωάννα Δρέττα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Τουρισμού.

Η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δεν έκρυψε την συγκίνησή της για την επιστροφή της στο συγκεκριμένο υπουργείο. «Είναι τεράστια η συγκίνησή μου που είμαι πάλι εδώ στα γνώριμα και ωραία μέρη. Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.

«Βλέπω μπροστά μου ανθρώπους που γνωρίζω καλά και εκτιμώ πολύ. Βρεθήκαμε μαζί σε σκληρές συνθήκες. Αγωνιστήκαμε για να αναστήσουμε τον τουρισμό από τη βαθιά κρίση που περνούσε το 2012. Υιοθετήσαμε μια επιθετική πολιτική τουριστικής διπλωματίας που είχε στόχο την αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα τότε στο εξωτερικό» πρόσθεσε η υπουργός Τουρισμού.

Υπουργείο Περιβάλλοντος – Σκυλακάκης: Προτεραιότητες το «Εξοικονομώ» και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό, καθηγητή Παντελή Κάπρο.

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».

Υπουργείο Υγείας – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Mε τον πήχη ψηλά θα επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το ΕΣΥ

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας ανέλαβε, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, αναφέρθηκε στους αφοσιωμένους και ικανούς δημόσιους λειτουργούς και τους ανθρώπους του καθήκοντος

«Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, με συμπαραστάτης των αναγκών τους, μαζί με τους εργαζόμενους, συμπόρευση με τους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε ειδικότερα.

Ύπουργείο Εργασίας – Γεωργιάδης: Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με τον οποίο, όπως είπε, τον συνδέει μία εκτίμηση χρόνων.

«Έχει υπάρξει υπερασπιστής των συμφερόντων του κράτους και του λαού σε πολύ δύσκολες στιγμές και τον ευχαριστώ που είναι μαζί μου. Θα έχουμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία και τον κ. Βασίλειο Σπανάκη, φίλο και συμμαθητή μου χρόνια με τον οποίο πρόκειται να δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας, η οποία και πρέπει να κερδηθεί γιατί εδώ είμαστε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Και αυτό έχουμε σκοπό να κάνουμε δουλεύοντας σκληρά όσες ώρες και αν χρειαστεί την ημέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε καθόλου προσωπικό χρόνο και ξεκούραση» τόνισε ειδικότερα ο κ.Γεωργιάδης.

Υπουργείο Ανάπτυξης – Σκρέκας: Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί

Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί, είπε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του.

«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα από αυτά τα εργαλεία που βοήθησαν πολύ να τιθασεύσουμε τον εισαγόμενο, κατά κύριο λόγο, πληθωρισμό και στα τρόφιμα και αλλού. Αυτό το πράγμα θα το συνεχίσουμε και αύριο θα ακούσετε τις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας» είπε στην ομιλία του.

Υπουργείο Δικαιοσύνης – Φλωρίδης: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κάνουμε βήματα μπροστά

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρέλαβε ο Γιώργος Φλωρίδης από τον προκάτοχό του Φίλιππο Σπυρόπουλο.

Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής τα εξής: «Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».