Στην παράδοχή ότι έκανε λάθος στο παρελθόν σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προχώρησε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν, αλλά τόνισε ότι η αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο ίδιος υποστηρίζει τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να επιτύχει τον παραπάνω στόχο.

Σε ερώτηση του CNN, αν η ίδια έκανε λάθος υποβαθμίζοντας την απειλή του πληθωρισμού σε δημόσιες δηλώσεις της κατά την προηγούμενη χρονια, η Γέλεν είπε: “Νομίζω ότι έκανα λάθος σχετικά με την πορεία που θα μπορούσε να έχει ο πληθωρισμός.”

“Όπως ανέφερα, υπήρξαν αναπάντεχα και μεγάλα πλήγματα για την οικονομία, που ενίσχυσαν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής, αλλά και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας. Την περίοδο εκείνη δεν είχα κατανοήσει πλήρως τις διαστάσεις αυτές,” είπε η Γέλεν προσθέτοντας ότι τα πλήγματα για την οικονομία κυμαίνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι τα πρόσφατα λοκντάουν για την COVID-19 στην Κίνα.

“Έτσι, τα πλήγματα για την οικονομία συνεχίστηκαν, αλλά ο πληθωρισμός είναι η πρώτη ανησυχία για τον πρόεδρο Μπάιντεν,” είπε η Γέλεν.

Η ανεξαρτησία της Fed

Ο Μπάιντεν “πιστεύει δυναμικά και υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Fed για να κάνει τα βήματα που είναι αναγκαία” για τη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε η Γέλεν.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε νωρίτερα χθες, Τρίτη, με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ τονίζοντας ότι “σέβεται την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας”, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Fed, μειώνοντας το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας, αλλά και προωθώντας προτάσεις στο Κογκρέσο για την ενίσχυση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω (οικονομικά) πλήγματα”, δήλωσε η Γέλεν.