Εδώ και καιρό σας έχω πει ότι ναι μεν οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα τους, τη λειτουργία τους και κυρίως την κεφαλαιακή τους δομή, αλλά…

Αλλά, όποιος ξέρει να διαβάζει, διαπιστώνει ότι χρειάζονται νέα, υγιή κεφάλαια, προκειμένου όχι μόνο να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, αλλά κυρίως για να στηρίξουν τα ίδια τα έσοδά τους με νέα αναπτυξιακά δάνεια, για τα οποία διψά άλλωστε η οικονομία και οι επιχειρήσεις

Από πηγή που γνωρίζει άριστα όσο συζητούνται στο παρασκήνιο, αλλά και στους διαδρόμους αρμόδιων κοινοτικών αρχών, μαθαίνω ότι – παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία – ασκούνται πιέσεις και στις 4 συστημικές μας τράπεζες, να ορίσουν, τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, ένα χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Το οποίο το αναμένουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δύσκολοι καιροί μεν, αλλά και οι ανάγκες φανερές, δεν μπορεί μόνο να κινούνται οι τράπεζες, με όχημα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κλπ και με έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τρίτων…

Περί επενδυτικής βαθμίδας

Παράλληλα, πολλά έχουν ειπωθεί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο επηρεασμός όλων των οικονομικών δεικτών, δημιούργησε απαισιοδοξία για το πότε θα μπορούσε αποτελέσει γεγονός, βοηθώντας τα μέγιστα τη χώρα μας.

Είναι εφικτή το 2023, κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κρίση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Paolo Fioretti.

Στο συνέδριο του Economist τοποθετήθηκαν και οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών, από τον ESM, την ΕΚΤ (Martin Bijsterbosch) και την Ε.Ε. (Julia Levanti).

Όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική σταθερότητα, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών μείωσης των κόκκινων δανείων, με την παράλληλη δημιουργία capital buffers από την πλευρά των τραπεζών (προσέξτε το αυτό, κάτι σας έλεγα παραπάνω για τις πιέσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των 4 συστημικών τραπεζών), αποτελούν «κλειδιά» για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: