Τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2026 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως υπογράμμισε, ο Προϋπολογισμός του 2026 αντανακλά την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας, θέτοντας στο επίκεντρο τη στήριξη του εισοδήματος, με έμφαση στους νέους, τις οικογένειες με παιδιά και τη μεσαία τάξη.
Ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποκλιμάκωση χρέους
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει για 6η συνεχόμενη χρονιά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σημειώνει και τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι πλέον χαμηλότερο από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από 10 χρόνια η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χωρίς κανέναν πρόθυμο να τη δανείσει».
Ιστορική στιγμή η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομόφωνη εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τη ως ιστορική στιγμή για τη δημοσιονομική αυτογνωσία και την εθνική αυτοπεποίθηση της χώρας.
Ενέργεια και εθνική ασφάλεια
Σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας περνά μέσα από την ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει γεωστρατηγική, οικονομική και τεχνολογική σημασία, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως είπε, η κυβέρνηση οικοδομεί συστηματικά στρατηγική ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την εθνική ασφάλεια.
Chevron, ExxonMobil και υπεράκτιες γεωτρήσεις
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στην παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών, όπως η Chevron και η ExxonMobil, καθώς και στην πρώτη υπεράκτια γεώτρηση μετά από 40 χρόνια. Τόνισε ότι η δραστηριοποίηση των δύο μεγαλύτερων διεθνώς εισηγμένων ενεργειακών εταιρειών ενισχύει τη σταθερότητα, επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της χώρας και δημιουργεί ένα ευρύτερο δίχτυ ενεργειακής προστασίας, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη εμπορική εκμετάλλευση κοιτασμάτων θα αυξήσει τον εθνικό πλούτο.
Διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και γεωπολιτικός κόμβος
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ενεργειακές συμφωνίες του Νοεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), στον Κάθετο Διάδρομο που συνδέει 100 εκατ. ανθρώπους, καθώς και στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά αυτής της αλληλουχίας, ως συνδετικός κρίκος όπου διασταυρώνονται δρόμοι ενέργειας, υποδομές, αγωγοί, λιμάνια και δίκτυα μεταφορών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εθνικός στόχος είναι η άφθονη και προσιτή ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Περιβάλλον, χωροταξία και μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια δεν συνιστούν υπαναχώρηση από την περιβαλλοντική προστασία, αλλά υλοποίησή της, με έργα όπως το Antinero, τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, η αποθήκευση άνθρακα και η αντικατάσταση του λιγνίτη από καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Στον τομέα της χωροταξίας και πολεοδομίας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης, ενός ενιαίου ψηφιακού φορέα για όλα τα ζητήματα ακινήτων και δόμησης.
Αυξημένος προϋπολογισμός ΥΠΕΝ
Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2026 ανέρχεται στα 3,133 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 792 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2025.
Κλείνοντας, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι ο φετινός Προϋπολογισμός αποτελεί εφαλτήριο για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου, ενεργειακής αυτονομίας και γεωπολιτικής ισχύος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις ημέρες της δημοσιονομικής αστάθειας και οικοδομεί την Ελλάδα του 2030.