Αντιδράσεις προκάλεσε σε επισκόπους ο Πάπας Φραγκίσκος με έναν υβριστικό όρο που φέρεται να χρησιμοποίησε σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο στο Βατικανό για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η ένταξη ομοφυλόφιλων σε ιερατικές σχολές.

Η συζήτηση αφορούσε το αν θα πρέπει οι γκέι να γίνονται δεκτοί ή όχι σε ιερατικές σχολές όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί ιερείς με τον Πάπα Φραγκίσκο όταν ρωτήθηκε από παριστάμενο τι πρέπει να κάνει, φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του με μια τέτοια προοπτική υποστηρίζοντας ότι μολονότι είναι σημαντικό να ανοίγει η Εκκλησία την αγκαλιά της σε όλους, είναι πιθανό ένας γκέι να έχει διπλή ζωή.

Στη συνέχεια, δε, φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία γκέι σε ορισμένες ιερατικές σχολές χρησιμοποιώντας τον όρο frociaggine, ο οποίος θεωρείται υβριστικός.

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν χρειαζόμαστε άλλους»

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο 87χρονος Ποντίφικας μιλώντας σε κλειστή σύσκεψη με επισκόπους στην Ρώμη την περασμένη εβδομάδα φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων (σ.σ. frociaggine ο όρος που χρησιμοποίησε στα ιταλικά) στην εκκλησία και δεν χρειαζόμαστε άλλους.

Την πληροφορία μετέφερε πρώτη ιστοσελίδα Dagospia αλλά στη συνέχεια ιταλικά μέσα όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera έδωσαν νέες πληροφορίες για την επίμαχη τοποθέτηση και τις αντιδράσεις.

Επικαλούμενες επισκόπους που δεν ήθελαν να ονοματιστούν, οι δύο ιταλικές εφημερίδες μετέδωσαν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον όρο δίκην αστείου αλλά και ότι όσοι ήταν παρόντες ένιωσαν έκπληξη και σύγχυση από τη χρήση της λέξης αυτής.

Επίσκοπος είπε, μάλιστα, στην Corriere della Sera ότι ο Ποντίφικας ενδεχομένως να μην γνώριζε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε ήταν υβριστικός.

Τόσο η La Repubblica όσο και Corriere ανέφεραν, επίσης, ότι σε συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες μπορούν να γίνουν δεκτοί σε ιερατικές σχολές αρκεί να μην έχουν σεξουαλική ζωή αλλά αυτή η απόφαση μπλοκαρίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Πάντως ο Πάπας Φραγκίσκος από όταν εξελέγη στη θέση αυτή είχε επιχειρήσει να υιοθετήσει έναν πιο συμπεριληπτικό λόγο στις δημόσιες τοποθετήσεις του για τους ΛΟΑΤΚΙ, προς ενόχληση των συντηρητικών καρδιναλίων. Όταν είχε ερωτηθεί μάλιστα για τους γκέι ιερείς είχε απαντήσει «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».

Τον Δεκέμβριο, δε, είχε επιτρέψει σε ιερείς να ευλογούν ζευγάρια που δεν έχουν παντρευτεί αλλά και ομόφυλα ζευγάρια, απόφαση που είχε θεωρηθεί σημαντική στροφή στη θέση της Καθολικής Εκκλησίας.

Παρόλα αυτά από τα πρώτα χρόνια της παποσύνης του είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε γκέι να ενταχθούν στο ιερατείο.

Διαβάστε ακόμη: