“Χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις” περί ύπαρξης πληθωρισμού, είπε την Τρίτη ο Πάουελ, καταθέτοντας ενώπιον της Βουλής Αντιπροσώπων.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Πόσες αποδείξεις θες;! Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι, που λένε… Έχει βουίξει ο τόπος πλέον για τον πληθωρισμό, χαλκός ξύλο αλουμίνιο χτύπησαν ρεκόρ, τα ναύλα για τα κοντέινερ δεκαπλασιάστηκαν από πέρυσι φτάνοντας επίσης σε επίπεδα ρεκόρ (από $1.500 στο εξωφρενικό ποσό των $10-15.000), η αγορά ακινήτων έχει σκάσει και δε βρίσκεις ούτε γκαρσονιέρα κάτω από 250 ευρώ, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν: μην ανησυχείτε, θα είναι παροδικός, κλπ (δυο εβδομάδες είναι, πως κάνετε έτσι!)
Τέλος πάντων, επειδή εδώ στο radar μας αρέσει να επικεντρώνομαστε στην ουσία τέτοιων ομιλιών, που σκοπό έχουν να “καθησυχάζουν”, και να εντοπίζουμε τα σινιάλα και τις ενδείξεις πίσω από τις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις του κάθε Πάουελ, θα σταθούμε στην ουσία.
Γιατί η Fed δεν πείθει κανέναν
Δυο πράγματα ξεχώρισαν από την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ.
1) Πως ούτε οι ίδιοι δε γνωρίζουν αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε πληθωρισμό. Ή μάλλον γνωρίζουν, αλλά δεν πείθουν κανέναν. “Πιστεύω πως δε θα έχουμε πληθωρισμό σαν αυτόν της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ”, είπε ο Πάουελ. Πιστεύει. Ε, και αν πέσει και έξω, τι να κάνουμε, συμβαίνουν αυτά.
2) Ερωτηθείς για τον δομικό πληθωρισμό (core CPI), τον ορίτζιναλ, τον παλιό τον ορθόδοξο δείκτη που μετρά τις τιμές καταναλωτή, ο οποίος έπιασε υψηλό 30ετίας (!), ο τραπεζίτης απάντησε πως “δε χρησιμοποιούμε πια τον CPI, αλλά τον PCE (Δείκτη Τιμών Ατομικής Καταναλωτικής Δαπάνης)”.
Από πότε; Από φέτος! Γιατί; Διότι δεν τους συμφέρει να χρησιμοποιούν τον CPI. Γιατί αν το κάνουν, θα ξεφτιλιστούν. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, και οι αυξήσεις στις τιμές είναι αναπόφευκτες, οι οποίες δε θα συνοδεύονται από αντίστοιχες αυξήσεις μισθών, δηλαδή στασιμοπληθωρισμός, όπως είχαμε προειδοποιήσει μήνες πριν στο radar.gr – κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πάουελ όσον αφορά την αγορά εργασίας (διαβάστε στην ομιλία παρακάτω).
Το ειδικό βάρος των μεταχειρισμένων οχημάτων και στέγης είναι πολύ πιο έντονα στον δομικό πληθωρισμό από ότι στον PCE, στον οποίο μάλιστα δε συμπεριλαμβάνονται οι τιμές σε ασφάλειες ζωής.
Με άλλα λόγια, η Fed χρησιμοποιεί τα στατιστικά που τη συμφέρουν, προκειμένου να μας πείσει πως δεν υπάρχει πολύ κακός πληθωρισμός (και ακόμη κι έτσι αποτυγχάνει). Τα συμπεράσματα δικά σας…
“Πιστεύω θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός”
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι έχει «ένα επίπεδο εμπιστοσύνης» πως οι τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά, αν και επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα εξομαλυνθούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού.
Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών», ανέφερε ο Πάουελ.
O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, «που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας».
Ανισότητα αυξήσεων – αγοράς εργασίας
«Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν», ανέφερε. Παράλληλα τόνισε πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται, αν και ο ρυθμός ήταν άνισος.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αυξημένο τον Μάιο στο 5,8%. Αυτό το ποσοστό υποτιμά το έλλειμμα στην απασχόληση, ιδίως καθώς η συμμετοχή στην αγορά εργασίας δεν έχει ανέβει από τα χαμηλά ποσοστά που επικράτησαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2020.
Τα κέρδη από την εργασία θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, μειώνοντας μερικούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία που τους επιβραδύνουν.
Η οικονομική ύφεση δεν έχει πέσει εξίσου σε όλους τους Αμερικανούς. Και όσοι είναι λιγότερο ικανοί να επωμιστούν το βάρος έχουν πληγεί περισσότερο.
Συγκεκριμένα, παρά την πρόοδο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται δυσανάλογα στους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς στον τομέα των υπηρεσιών και στους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους.
Αναφερόμενος στους κινδύνους τόνισε πως ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί και νέα στελέχη του ιού παραμένουν κίνδυνοι.
Η συνεχής πρόοδος στον εμβολιασμό θα υποστηρίξει την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες.”