Ο Παναθηναϊκός «άλωσε» την Τούμπα, νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό κι έγινε… αφεντικό για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «πράσινοι» έκαναν μία πολύ καλή εμφάνιση κι έφυγαν με το «διπλό» από την Τούμπα χάρις στο γκολ του Άντραζ Σπόραρ στο 53′. Η μόνη «μελανή» στιγμή στο, κατ’ άλλα ωραίο ντέρμπι, ήταν η αψιμαχία των Τάισον και Μπακασέτα, με τον διαιτητή να τους αποβάλει στο 80′. Οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στον επαναληπτικό αγώνα της επόμενης εβδομάδας (21/2,19:00).

Ήταν η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στην Τούμπα για τον θεσμό του Κυπέλλου καθώς μέχρι σήμερα οι «πράσινοι» μετρούσαν 8 ήττες και μόλις μία ισοπαλία.

Το ματς

Ο ΠΑΟΚ μπήκε με διάθεση να πιέσει ψηλά και, αδυνατώντας να φτιάξει παιχνίδι από πίσω, προσπάθησε να «χτυπήσει» με κάποια γρήγορη μετάβαση, στα πρώτα λεπτά. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με καλή και ψύχραιμη κυκλοφορία της μπάλας να διατηρήσει την κατοχή και παράλληλα να φτάνει εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.

Με τον Μπερνάρ πρωτίστως και τον Μλαντένοβιτς σε… δεύτερο ρόλο, οι «πράσινοι» είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 8’. Καθώς η ωραία συνεργασία των δύο τους, έφερε τον Μπερνάρ σε θέση βολής, εντός περιοχής, αλλά ο Βραζιλιάνος καθυστέρησε να σουτάρει και η ευκαιρία πέρασε ανεκμετάλλευτη…

Ο «δικέφαλος του Βορρά» πήρε κάποια μέτρα στο γήπεδο μετά το δεκάλεπτο και κατέγραψε την πρώτη φάση στο 13’ όταν από την ατομική ενέργεια του Ζίβκοβιτς -που στοχευμένα πήρε πολλές επιθέσεις, έχοντας απέναντι τον Μλαντένοβιτς- από δεξιά και την σέντρα που επιχείρησε, ο Ντεσπόντοφ με προβολή στο δεύτερο δοκάρι έστειλε τη μπάλα άουτ.

Έχοντας καταφέρει σταδιακά να βρει τα πατήματά του, μάλιστα, ήταν εκείνος που έφτιαξε και την επόμενη σημαντική ευκαιρία του ματς, στο 21ο λεπτό, σε μια γρήγορα εκτελεσμένη επίθεση. Με τον Σοάρες να γυρίζει από αριστερά στη μικρή περιοχή αλλά τον Ντραγκόφσκι να αποκρούει εντυπωσιακά με το πόδι το σουτ του Τόμας!

Μετά το ημίωρο η κατάσταση ισορρόπησε, με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα τρίλεπτο… φωτιά. Πρώτα, με μια πολλά υποσχόμενη φάση που σπατάλησε ο Παλάσιος, καθώς παρά την εξαιρετική πάσα στον χώρο από τον Μπερνάρ, ο Αργεντινός εξτρέμ έκανε κακό κοντρόλ και έχασε την ευκαιρία να βγει τετ α τετ με τον Κοτάρσκι, στο 32’. Ενώ στο 35ο λεπτό ο Μπερνάρ επιτέθηκε από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και σούταρε όμως η μπάλα βρήκε στον Κεντζιόρα και κατέληξε κόρνερ.

Για να «απαντήσει» ο ΠΑΟΚ στην συνέχεια, επίσης με 1+1 φάσεις: στο 36’ με το βολέ του Κοτάρσκι να βγάζει στην αντεπίθεση τον Τόμας, τον οποίο όμως πρόλαβε τελευταία στιγμή ο Μλαντένοβιτς. Αλλά και στο 42ο λεπτό, με την εκτέλεση φάουλ του Ντεσπόντοφ, την μπάλα να μένει στην περιοχή, τον Ντραγκόφσκι να κάνει λάθος έξοδο, αλλά τον Τόμας να αστοχεί με ένα γυριστό σουτ.

Γκολ και αποβολές

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ντεσπόντοφ να πηγαίνει στη δεξιά πλευρά και τον Ζίβκοβιτς να έρχεται στα αριστερά, αλλά τους φιλοξενούμενους να είναι εκείνοι που είχαν την πρώτη καλή στιγμή, με ένα σουτ του Αράο από πλεονεκτική θέση στο 47’ να περνάει κόρνερ.

Τελικά, ο Παναθηναϊκός βρήκε το γκολ με την… δεύτερη και μάλιστα μετά από μια πάρα πολύ ωραία εκτελεσμένη επίθεση, μόλις στο 53ο λεπτό. Με την σέντρα ακριβείας του Κώτσιρα στο δεύτερο δοκάρι και την κεφαλιά του Μπερνάρ που απέκρουσε ο Κοτάρσκι για να έρθει ο Σπόραρ και να πετύχει από κοντά το 0-1!

Στο 74’, ο Σαμάτα πήρε την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής από το κόρνερ του Ζίβκοβιτς, αλλά ο Ντραγκόφσκι έδιωξε, αποσοβώντας την ισοφάριση. Στο 80ο λεπτό, επικράτησε ένταση σε μια «κοκορομαχία» μεταξύ Τάισον και Μπακασέτα με τον Ολλανδό διαιτητά Λίντχουτ να τους αποβάλλει, στιγματίζοντας ένα πολύ ωραίο ντέρμπι. Η τελευταία καλή φάση για το «τριφύλλι» ήταν το σουτ του Κώτσιρα (88’) που κόντραρε και πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 94′ ο ΠΑΟΚ στάθηκε άτυχος αφού ο Μεϊτέ έκανε το δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε σε δύο παίκτες του Παναθηναϊκού και χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ντραγκόφσκι, ο οποίος μπλόκαρε προ του Ζίβκοβιτς.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ότο, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Σοάρες, Σβαμπ (76′ Οζντόεφ), Τσιγγάρας (63′ Μεϊτέ), Ζίβκοβιτς, Αντόνιο (63′ Μουργκ), Ντεσπόντοφ (63′ Τάισον), Τόμας (71′ Σαμάτα).

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Μλαντένοβιτς (86′ Χουάνκαρ), Ρούμπεν, Τσέριν (86′ Σένκεφελντ), Μπακασέτας, Παλάσιος (69′ Μαντσίνι), Σπόραρ (74′ Ζέκα), Μπερνάρ (86′ Βαγιαννίδης).

Διαιτητής: Άλαρντ Λίντχαουτ (Ολλανδία).

Βοηθοί: Χόνιγκ Ρόγκιερ (Ολλανδία), Ίνια Πάτρικ (Ολλανδία).

Διαβάστε ακόμη: