Ο Πάνος Βλάχος τοποθετήθηκε σχετικά με διάφορα θέματα γύρω από τη δημόσια εικόνα του και τις απόψεις του, όπως το πολιτικό περιεχόμενο στους στίχους του, την πίστη του στον Θεό, αλλά και τον γάμο. Επιπλέον, ρωτήθηκε για το περιστατικό με το ακριβό πουκάμισο που φορούσε επί σκηνής, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κριτική.

Καλεσμένος στην εκπομή «Ενώπιος Ενωπίω» ο ηθοποιός και τραγουδιστής αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν «γιατί φόρεσε ακριβό πουκάμισο αφού είναι αριστερός». Ο Πάνος Βλάχος απάντησε εξηγώντας ότι δεν ακολουθεί αυτό το αφήγημα και κατηγόρησε τη χώρα του για τα στερεότυπα που συνδέουν τα χρήματα και την εμφάνιση με την πολιτική τοποθέτηση. «Σε αυτή τη χώρα, όταν κάποιος βγάζει χρήματα, είναι δεξιός, όταν δεν βγάζει, είναι αριστερός. Όταν προσέχει τι φοράει, είναι ψώνιο, όταν φοράει ό,τι θέλει, είναι αναρχοαυτόνομος. Και ποτέ δεν τον ρωτάνε αν είναι άνθρωπος».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Κι αν μπορεί ένας άνθρωπος που συγκινείται με τη σημαία να μην είναι φασίστας κι ένας άνθρωπος ο οποίος κατεβαίνει στις πορείες, να μην θέλει να σπάσει την Αθήνα. Έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μου να έχουμε έναν χώρο όπως γουστάρουμε εμείς και να μην μας επιβάλλεται ο χώρος από τους δημοσιογράφους και από ένα αφήγημα που δεν είναι δικό μου. Το έχω αυτό το δικαίωμα; Άρα, μπορώ να φοράω ό,τι θέλω. Ξέρεις πόσο σκληρά έχω δουλέψει; Ότι δεν έχω προσωπική ζωή και ξεσκίζομαι από τα 22; Όχι για να είμαι πιστός στην άποψη που έχουν οι άνθρωποι για το τι θα φορέσω. Για να είμαι στον εαυτό μου».

Επίσης, ο ηθοποιός και τραγουδιστής μίλησε για τις πεποιθήσεις του γύρω από τη θρησκεία και τις ανώτερες δυνάμεις. Όπως ανέφερε, πιστεύει σε ανώτερες δυνάμεις, αλλά όχι στον Θεό όπως αποτυπώνεται στη σύγχρονη κοινωνία. Σχολίασε ότι δεν επιθυμεί να ζει σε έναν κόσμο γεμάτο αμαρτία και δαιμόνια, όπως παρουσιάζεται από την παραδοσιακή χριστιανική διδασκαλία, και εξέφρασε τον σεβασμό του στους ανθρώπους που πιστεύουν με τον δικό τους τρόπο, αρκεί η πίστη τους να μην καταπιέζει ή υπονομεύει άλλους.

«Σε ανώτερη δύναμη πιστεύω, στον χριστιανικό Θεό έτσι όπως αποτυπώνεται στη σύγχρονη κοινωνία όχι. Πιστεύω σε πράγματα τα οποία δεν είναι υλικά, δεν πιστεύω μόνο σε ό,τι καταλαβαίνω. Υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις, απλά αν ο Θεός ο οποίος μας έχει φτιάξει έχει ατζέντα κι έχει έναν τρόπο να ζήσουμε αυτό το πέρασμά μας από τη Γη σαν να είναι εφιάλτης κι ότι είμαστε κινούμενες παρουσίες οι οποίες είναι γεμάτες δαιμόνια και αμαρτία, δεν θέλω να ζήσω έτσι. Αυτό δεν με κάνει να μάχομαι τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν με τον τρόπο τους. Μάχομαι εκείνους που χρησιμοποιούν την πίστη για να καταπιέσουν και να υπονομεύσουν και να διαλύσουν πράγματα», δήλωσε.

Ο ηθοποιός τόνισε επιπλέον, πως δεν μάχεται κανέναν με διαφορετική άποψη από τη δική του και σημείωσε πως δεν χρειάζεται «απαντήσεις» από κάποια θρησκεία. «Αγαπάω τους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στη ζωή και στο καλό απ’ όπου το αντλούν και ζηλεύω τους ανθρώπους που έχουν βρει απαντήσεις μέσα από τον Θεό. Εγώ τις απαντήσεις για τον εαυτό μου, για το πώς κινείται ο κόσμος και το πού θα βρω πληρότητα προσπαθώ να τις βρω σε άλλον τρόπο αποτύπωσης της ανώτερης δύναμης. Δεν μάχομαι τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν. Μάχομαι αυτούς που πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι προσευχόμαστε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ζητάμε τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, γιατί αυτό δεν έχει συμμετοχή. Καμιά φορά νιώθω την ανάγκη να προσευχηθώ στον πρόεδρο της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας να μου λύσει κάποια ζητήματα. Αν προσευχηθώ στον Θεό για να μου λύσει κάποια θέματα που έχω πιστεύω ότι μπορεί να αργήσει. Ο πρόεδρος δεν θα στείλει τον γιο του, θα κατέβει ο ίδιος θα το λύσει το θέμα», εξήγησε.

Ο Πάνος Βλάχος αναφέρθηκε και στις πολιτικές του τοποθετήσεις, εξηγώντας γιατί έγραψε τον επίμαχο στίχο για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε σε τραγούδι του. Επεσήμανε ότι ως καλλιτέχνης, είναι δουλειά του να σατιρίζει και να κριτικάρει, και ότι η τέχνη του έχει να κάνει με το πώς αισθάνεται για τα πράγματα, καταφέροντας καυστική κριτική σε πρόσωπα με μεγάλη εξουσία, που διαφωνούν με τις δικές του απόψεις.

«Ο στίχος πρέπει να είναι και διχαστικός, προκλητικός και να έχει ανοιχτά νοήματα για να συμμετέχεις κι εσύ σε αυτό που λέω, αλλιώς θα σου δώσω κάτι που είναι κατανοητό και από εμένα και από εσένα και γίνεται βαρετό. Φυσικά, υπάρχει ο λάθος και ο σωστός μπάτσος. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός ηθοποιός. Όπως υπάρχει και ο λάθος και ο σωστός δημοσιογράφος. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι εντεταλμένοι, ούτε όλοι οι ηθοποιοί βιαστές και παιδόφιλοι. Υπάρχει ο άνθρωπος που κάνει καλά τη δουλειά του και ο άνθρωπος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Φυσικά, και έτσι πρέπει να είναι. Έγραψα τον στίχο για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άρη Πορτοσάλτε γιατί είμαι άνθρωπος, δεν είμαι βόδι, δεν είμαι ασυγκίνητος. Εμένα η τέχνη μου και ύπαρξή μου έχει να κάνει με το πώς αισθάνομαι για τα πράγματα. Όταν διαφωνείς με κάποιον δεν τον πετάς στα σκουπίδια, τον σατιρίζεις όμως, τον καυτηριάζεις, τον γελοιοποιείς, τον μετακινείς και τον προκαλείς. Ειδικά όταν μιλάς για κάποιον που έχει την εκατονταπλάσια δύναμη, πορεία και χρηματική πλάτη από εσένα. Δεν θα κάνω μάθημα στη στιχουργικής. Είναι απανθρωπιά με το που έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα, να υπάρχει ευθεία επίθεση, προπαγάνδα, απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Δεν είναι έκφραση απόψεων, είναι κριτική ανθρώπων που υποφέρουν, απόπειρα συγκάλυψης και μία λασπολογία και θόλωση ενός κόσμου, ο οποίος υποφέρει. Σε αυτό τον κόσμο υπάρχω και ζω», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προσωπικές του εμπειρίες, ο Πάνος Βλάχος δήλωσε πως, ενώ αρχικά είχε σπουδάσει ναυτιλιακά, η ενασχόλησή του με την υποκριτική ήρθε τυχαία, καθώς τον ανακάλυψαν σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Ανέφερε επίσης πως η ηθοποιία για αυτόν είναι μια συνειδητή επιλογή που συνδυάζει την ευθύνη και την ευγνωμοσύνη για τη δουλειά που έχει καταφέρει.

«Τίποτα από όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είχαν περάσει από το μυαλό μου, ούτε το να γίνω ηθοποιός. Σπούδασα ναυτιλιακά, δεν υπάρχει κανένας καλλιτέχνης στην οικογένειά μου, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Δούλεψα στα ναυτιλιακά περίπου 1,5 χρόνο, αλλά το μυαλό μου δεν ήταν εκεί. Ταυτόχρονα μάθαινα ξένες γλώσσες, έπαιζα ποδόσφαιρο και έκανα θέατρο ερασιτεχνικά. Εκεί με είδαν και ξεκίνησα να παίζω θέατρο πριν σπουδάσω θέατρο. Με είδαν να παίζω στην ερασιτεχνική παράσταση και μετά από δέκα μέρες παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και όλα τα υπόλοιπα έγιναν σαν να ήταν χθες», ανέφερε.

Ο Πάνος Βλάχος σχολίασε επίσης, πως η αμεσότητα και η ειλικρίνεια στη σκηνή είναι πιο έντονες από άλλες μορφές τέχνης, και πως ο στόχος του είναι η ειλικρίνεια στη δημιουργία, παρά να πείσει το κοινό για τις ικανότητές του. «Είναι πιο άμεση η σχέση με τον κόσμο όταν είσαι στην σκηνή. Η ειλικρίνεια είναι μεγάλη παγίδα και μεγάλη ελευθερία. Ο στόχος είναι η ειλικρίνεια, όχι να πείσω κάποιον ότι είμαι καλός ή ότι παίζω καλά έναν ρόλο ή ότι τραγουδάω καλά. Είναι η ειλικρίνεια στη δημιουργία, οπότε υπάρχει μια τεράστια δυσκολία, εξίσου. Απλά το τραγούδι έχει ήδη συμβεί, έρχονται να με δουν σε μια συναυλία έχοντας ήδη αγαπήσει τα τραγούδια μου. Ήδη κερδίζω 1-0 ενώ στην παράσταση, όσο επιτυχημένη κι αν είναι, το κοινό πρέπει να το κερδίσεις εκείνη τη στιγμή ξανά και ξανά. Η ενέργεια που καταβάλλεται είναι υπερδιπλάσια», τόνισε.

Τέλος, ο ηθοποιός εξέφρασε τις απόψεις του για τον γάμο, λέγοντας ότι συμφωνεί με την έννοια του γάμου για τους άλλους, αλλά δεν τον ενδιαφέρει να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε αυτόν. «Είμαι υπέρ του γάμου, των άλλων. Μου αρέσει αν δεν είμαι εγώ το κεντρικό πρόσωπο. Αν δεν παντρεύομαι κι αν δεν παντρεύω εγώ κάποιον, σαν παπάς, εκεί διαφωνώ. Συμφωνώ να παίζω μουσική στον γάμο. Υπό αυτή την έννοια μου αρέσει. Δεν έχω μεγαλώσει με την ιδέα ότι έτσι θα έρθει μια πληρότητα. Ούτε με την πολλή δουλειά θα έρθει η πληρότητα, ούτε με την επιτυχία, ούτε τίποτα. Απλά δεν έχω στόχο τέτοιου τύπου», είπε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη: