Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας για τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία.

Οι φορείς της περιοχής, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαπιστωθεί και προσδιόρισαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου της πανώλης.

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας, 1 στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 ζώα.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός μαζί με τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, μετείχαν σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, τους επικεφαλής υπηρεσιών και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνιατρικών φορέων για την εφαρμογή των μέτρων.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος.

Στα δείγματα από μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο της Ελασσόνας, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε κοπάδια. Είχαν προηγηθεί άλλα 3 κρούσματα, στο Καστράκι. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη: