Ο Δακτύλιος σταματάει να ισχύει από σήμερα Παρασκευή 19 Ιουλίου και πλέον οι οδηγοί θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Δακτύλιος σταματά λοιπόν, για το καλοκαίρι, και μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 όλα τα οχήματα θα μπορούν να κινούνται κανονικά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Δακτύλιος, όταν είναι σε ισχύ, αφορά από Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 07:00 – 20:00, και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00.

Τα μέτρα του Δακτυλίου δεν ισχύουν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που υπάρχει απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Ζυγές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Μονές ημερομηνίες: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Δακτύλιος: Το πρόστιμο

Η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων επιφέρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Δακτύλιος: Ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται

Οι παρακάτω τύποι οχημάτων εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Δακτυλίου και επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους στο κέντρο της Αθήνας:

  • Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 (εκτός των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης) που εκπέμπουν λιγότερο από 120 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα (σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης – NEDC) και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Αυτοκίνητα EURO 6 (εκτός των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης) που εκπέμπουν λιγότερο από 145 γρ./χλμ. διοξειδίου του άνθρακα (σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – WLTP) και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά.

Εκτός από τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, υπάρχουν και εξαιρέσεις που βασίζονται στην ιδιότητα του οδηγού.

Διαβάστε ακόμη: