Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Παράλληλα σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος». Επισήμανε μάλιστα, ότι υπάρχει και ενδοοικογενειακή μετάδοση.

H Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, είπε η καθηγήτρια, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών.

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε στην συνέχεια. Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η διασπορά γίνεται κυρίως τόσο εντός της οικογένειας, όσο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οταν έχει μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορείς να εντοπίσεις την αρχική πηγή μετάδοσης.

5329479

Αναφορικά με τα σχολεία είπε: «Η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχει μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας. Επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση. Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους. Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση. Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σταθερά χαμηλός ο αριθμός».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Eνδοοικογενειακή διασπορά

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές ελκδηλώσεις. Όχι από το εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε.

O επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημία παρουσιάζει μικρή επιδείνωση. Στην Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.