Τον Μάιο, περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας με σκοπό να ταξιδέψουν, περίπου 10% λιγότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του Μαΐου ανήλθε σε 2.050.000, μειωμένη κατά 10.2% σε σύγκριση με την κίνηση πριν από ακριβώς τρία χρόνια και αυξημένη κατά 254% από πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Βαίνοντας στους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου, η κίνηση προοδευτικά ανακάμπτει, αφήνοντας πίσω τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, με την επιβατική κίνηση εσωτερικού να εμφανίζει μείωση κατά 4.3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση κατά 12.8%, σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιδόσεις έως σήμερα 

Συνολικά, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 6.5 εκατομμύρια και παρέμεινε μειωμένη κατά 24.4% σε σύγκριση με το 2019. Οι επισκέπτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 16.9 %, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 27.8%.

Ραγδαία αύξηση (και) στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος γνωστοποίησε πως υπάρχει αύξηση 25% εφέτος, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, με τον τομέα του homeporting (σ.σ. η εκκίνηση της κρουαζιέρας από ελληνικό λιμάνι) να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος συγκριτικά με τα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Με βάση τις κρατήσεις έως αυτή τη στιγμή και τα πραγματικά δεδομένα, οι αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του έτους προσεγγίζουν τις 5.000.

Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς του 2021, η αύξηση πλησιάζει το 150%.

Η προβλεπόμενη αύξηση στις αφίξεις καταλαμβάνει το σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της χώρας μας, και ιδιαίτερα τα δεκαπέντε κορυφαία λιμάνια στον κλάδο.

Στην αξιολόγηση των προβλέψεων για τον τουρισμό, σημειώνονται παράγοντες όπως πιθανές αλλαγές δρομολογίων ή / και ακυρώσεις αλλά και ευρύτερες σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία και η πανδημία σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας.