Πανεθνική απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία σε ένα δεύτερο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Οκτώ μεγάλα συνδικάτα συμμετέχουν στην απεργία, η οποία αναστατώνει τα σχολεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη Γαλλία, μετά την πρώτη μέρα δράσης που προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άτομα.

Τα συνδικάτα είπαν ότι οι μισοί δάσκαλοι της χώρας συμμετείχαν στην απεργία. Το υπουργείο Παιδείας είπε ότι ο αριθμός ήταν λίγο πάνω από το ένα τέταρτο.

Η κυβέρνηση Μακρόν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις της για την ηλικία συνταξιοδότησης ενόψει των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων είναι αντίθετοι στις αλλαγές, οι οποίες ξεκινούν την ψήφισή τους από την Εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να βασίζεται στους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους για υποστήριξη όσο και στους ίδιους τους βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων.

Εν όψει της κύριας διαμαρτυρίας στο Παρίσι, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην Τουλούζη, τη Μασσαλία και τη Νίκαια στα νότια και το Saint Nazaire, τη Νάντη και τη Ρεν στα δυτικά.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους αναμένονταν σε τουλάχιστον 200 κωμοπόλεις και αναφέρθηκε ότι 11.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να καλύψουν τις διαδηλώσεις.

Υπήρξε σοβαρή διακοπή στη λειτουργία των συγκοινωνιών, με ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας να κινούνται και μόνο δύο γραμμές του μετρό χωρίς οδηγό να λειτουργούν κανονικά στο Παρίσι. Μεγάλο πλήθος καταγράφηκε σε μία από τις κύριες υπέργειες γραμμές της πρωτεύουσας.

Το συνδικάτο CGT είπε ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των εργαζομένων είχαν αποχωρήσει από τα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου και τις αποθήκες καυσίμων της TotalEnergies, αν και η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος.

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν μειωμένη παραγωγή μετά την απεργία των εργαζομένων στην κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF.

Διαβάστε ακόμη: