Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τις Πανελλήνιες 2022.

Η ιστορία και οι ιστορικές γνώσεις ήταν το σημερινό θέμα της Έκθεσης, ενώ στη Λογοτεχνία «έπεσε» πεζό κείμενο και όχι ποίημα.

Πανελλήνιες 2022: Δείτε τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ΕΔΩ.

Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Βιολογία.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές για τους υποψηφίους

  • Καταργείται το διπλό μηχανογραφικό.
  • Ανακοίνωση των βάσεων μέχρι 10 Αυγούστου.
  • Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις από 17/5.
  • Μείωση του ελάχιστους ύψους για τα κορίτσια στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίρνει υπόψη τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αρχίζουν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, ακόμα και πριν από 15αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι και οι βαθμολογίες στα γραπτά των υποψηφίων θα γνωστοποιηθούν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις διαφαίνονται αυξομειώσεις στους περιβόητους συντελεστές βαρύτητας που επεκτείνονται σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και σε όλα τα Πανεπιστημιακά τμήματα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής.

«Κλειδιά» για την πορεία των βάσεων θεωρούνται οι αυξομειώσεις του αριθμού εισακτέων, οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων που θα καθορίσουν τις επιδόσεις των μαθητών, καθώς και τα νέα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Όσον αφορά συνολικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές των ΓΕΛ θα πραγματοποιηθούν στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ από χθες έως και τις 17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.