Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα των Πανελλήνιων εξετάσεων, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ -ανάλογα με την ομάδα Προσανατολισμού στην οποία είναι- σήμερα εξετάστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
Πανελλήνιες 2022: Μπορείτε να δείτε τα θέματα που «έπεσαν» στα τρία μαθήματα εδώ.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο Τρίτη, 7 Ιουνίου, με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να εξετάζονται σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
Πανελλήνιες 2022: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων, των Μαθηματικών και της Βιολογίας
Ακολουθούν οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων, των Μαθηματικών και της Βιολογίας από την ΟΕΦΕ:
Για να δείτε τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά πατήστε ΕΔΩ.
Για να δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά πατήστε ΕΔΩ.
Για να δείτε τις απαντήσεις στην Βιολογία πατήστε ΕΔΩ.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.
Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου στα Λατινικά, στην Πληροφορική και στη Χημεία.
ΟΕΦΕ: Απαιτητικό το άγνωστο κείμενο στα Αρχαία
«Απαιτητικό» ήταν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, το άγνωστο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών, ενώ τα ζητούμενα στο γνωστό κείμενο ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΕΦΕ:
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα απόσπασμα των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη και σε ένα από το «Διατριβαί» του Επίκτητου. Τα ζητούμενα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.
Το αδίδακτο κείμενο αντλήθηκε από το «Ιστορίαι» του Θουκυδίδη. Η νοηματική του απόδοση κρίνεται απαιτητική, οι γραμματικές παρατηρήσεις χαρακτηρίζονται απλές και διατυπωμένες με σαφήνεια ενώ στο συντακτικό πέρα από τη συνηθισμένη άσκηση συντακτικής αναγνώρισης των όρων, ζητήθηκε μετά από καιρό το συντακτικό φαινόμενο του πλαγίου λόγου.
Θέματα που ευνοούν τη συνδυαστική σκέψη για τη Βιολογία
Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, τα θέματα στη Βιολογία ευνοούν τη συνδυαστική σκέψη και απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν εμβαθύνει στην ύλη καθώς και να έχουν κατανοήσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που περιγράφει το σχολικό εγχειρίδιο.
Απαιτητικά τα Μαθηματικά
«Απαιτητικά» χαρακτηρίστηκαν και τα Μαθηματικά που απευθύνονταν σε καλά διαβασμένους μαθητές. Τα προς εξέταση θέματα κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης, ενώ σύμφωνα με τους καθηγητές δεν υπήρχαν ασάφειες.
Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ:
Τα Μαθηματικά είναι απαιτητικά για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Εξετάζουν μεγάλο εύρος της ύλης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ευχέρεια στις πράξεις και ολοκληρωμένες γνώσεις για να ανταποκριθούν. Οι βαθμολογίες από 15 και πάνω απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες στο αντικείμενο από την πλευρά των μαθητών.