Νικητής στις ελληνικές ταινίες αναδείχθηκε ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, με την ταινία του «Digger», ενώ στα ξένα φιλμ είχαμε το σπάνιο φαινόμενο της ισοψηφίας στην πρώτη θέση, την οποία και μοιράζονται «Ο πατέρας» του Φλοριάν Ζελέρ και η θριαμβεύτρια των περσινών Όσκαρ «Χώρα των νομάδων» της Κλόε Ζάο.
Οι ψήφοι αναλυτικά των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, μαζί με ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία έφτασε στο 84%.
Ακολουθεί η λίστα με τις 10 καλύτερες ξένες και τις 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του έτους, πάντα με βάση το ποιες προβλήθηκαν στο εμπορικό κύκλωμα.
Οι 10 καλύτερες ξένες ταινίες
- Ο πατέρας. Σκηνοθεσία Φλοριάν Ζελέρ
- Η χώρα των νομάδων. Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο (ισοψηφία στην πρώτη θέση)
- Η εξουσία του σκύλου. Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον
- Dune. Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
- Παράλληλες μητέρες. Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
- Η γαλλική αποστολή. Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
- Άσπρο πάτο. Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ
- Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό. Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
- Δεν υπάρχει κακό. Σκηνοθεσία: Μοχάμαντι Ρασούλοφ (ισοψηφία όγδοη θέση)
- Bacurau. Σκηνοθεσία: Ζουλιάνο Ντορνέγιες και Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου (ισοψηφία όγδοη θέση)
Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες
- Digger. Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
- Daniel ’16. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
- Μήλα. Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Η ψηφοφορία έλαβε χώρα, όπως κάθε χρόνο, με αφορμή την ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος 2021», η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι, όπως πάντα, εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2021, τα οποία (στο μέτρο του δυνατού, λόγω των συνθηκών) παρακολούθησαν τα μέλη της Π.Ε.Κ.Κ., καθώς επίσης και αναδρομή στις δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ., παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το «box office» για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το «Εις μνήμην», μια ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν το χώρο.