Πανελλαδική απεργία εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο «παραλύοντας» έτσι σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα.
Ποιοι θα συμμετέχουν στην απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου
Στην απεργία πρόκειται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει επίσης τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.
Απεργία: Τι ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και τραμ ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.
Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες – ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό – τραμ – σιδηρόδρομος), στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:
- Στην κατάργηση του 8ώρου,
- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
- Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
- Στην αποδυνάμωση της απεργίας
- Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
- Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα
«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», επισημαίνουν τα συνδικάτα.
Τι ισχύει για τα πλοία
Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.
Συμμετοχή και της ΕΣΗΕΑ
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».