Πέντε χρόνια πέρασαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και όπως όλα δείχνουν, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Ήταν 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 (τοπική ώρα Γαλλίας) όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων επανακτά λοιπόν, σιγά σιγά την εμβληματική του όψη, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης. Οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει να απομακρύνονται και μια νέα κορυφή είναι ήδη ορατή.

Το βίντεο για την Παναγία των Παρισίων:

Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τον καθεδρικό να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Άλλωστε, η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων προχωρά αρκετά γρήγορα ώστε να επιτρέψει την επαναλειτουργία του σε επισκέπτες και πιστούς στο τέλος της χρονιάς, όπως έχουν δηλώσει Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Η επιστροφή του κωδωνοστασίου στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων», είχε πει στο Associated Press ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin που είναι υπεύθυνος για το κολοσσιαίο έργο.

«Η δουλειά μου είναι να είμαι έτοιμος να ανοίξω αυτόν τον καθεδρικό ναό το 2024. Και θα το κάνουμε» είχε συμπληρώσει ο στρατηγός. «Παλεύουμε καθημερινά για αυτό και είμαστε σε καλό δρόμο».

Δεν θα είναι πλήρως έτοιμη το 2024

Η υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ είπε στο Associated Press ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί τότε. «Θα γίνουν ακόμα κάποιες εργασίες ανακαίνισης το 2025», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: