Οι αντικαταστάσεις πλήθους Γενικών Γραμματέων σε υπουργεία, έρχονται να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικών αναφορών της κυβέρνησης, που καταδεικνύεται στην πράξη μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων και την απομάκρυνση άλλων!

Μπορεί τυπικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετακινήσεις από τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων να αφορούν υποψηφιότητες για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Καθώς το περιθώριο χρόνου, καταληκτική ημερομηνία, για να μπορεί κάποιος κατέχων δημόσια θέση να αποχωρήσει ούτως ώστε να δύναται να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής εξέπνεε στις 7 Ιανουαρίου 2022!

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι το Μαξίμου, θέλει σταδιακά να δώσει ένα νέο δείγμα γραφής ως προς την διακυβέρνηση της χώρας, νέα πρόσωπα, ικανά, όσο το δυνατόν πιο άφθαρτα, που θα επωμιστούν την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, το πιθανότερο με το τέλος της θητείας, το καλοκαίρι του 2023, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη του Φθινοπώρου 2022.

Το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο, φέρεται να έχει αποκλειστεί!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνουν ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού στριφογυρίζει η ιδέα σταδιακών και μεμονωμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, το ξέσπασμα της πανδημίας με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, με ταυτόχρονη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Να μην προχωρήσει δηλαδή σε σαρωτικές αλλαγές με έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά να λειτουργήσει εφεξής η κυβέρνηση σαν μια ομάδα μπάσκετ, με συνεχείς αλλαγές, ένας μπαίνει – ένας βγαίνει, χωρίς να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κυβερνητικού σχήματος και η χημεία μεταξύ των υπουργών.

Υπό την έννοια αυτή, οι αλλαγές πρωτίστως θα αφορούν υπουργούς που έχουν απογοητεύσει. Με χαρτοφυλάκια παραγωγικά και προβεβλημένα… Που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, μη ικανοί και αποτελεσματικοί να επιλύσουν ανοικτά ζητήματα και να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.

Και οι αποπομπές θα εστιαστούν κυρίως σε αυτούς που διατηρούν προσωπική ατζέντα, κάνουν προσωπικό παιχνίδι και μολονότι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό έχουν ρόλο δισυπόστατο, συνομιλούν με την διαπλοκή, τα ισχυρά συμφέροντα, κάνουν εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ύποπτα νομοθετήματα και τροπολογίες και νταραβερίζονται με αμφιλεγόμενα πρόσωπα της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- πιάτσας!

Σε απλά λόγια στο Μαξίμου παίρνουν σκούπα και φαράσι… Για να «καθαρίσουν» την κυβέρνηση τόσο από τους …άχρηστους που χαλάνε την εικόνα της, όσο και από τους συνομιλητές των κάθε λογής νταβατζήδων, που με τη συμπεριφορά τους την εκθέτουν…