Το πρόσφατο sell-off στις παγκόσμιες αγορές είχε αρκετά παράδοξα, καθώς συμπαρέσυρε ακόμα και τα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, τα οποία -σχεδόν κατά κανόνα- κερδίζουν σε περιόδους αναταραχής. Ένα άλλο αξιοσημείωτο στην τρέχουσα περιδίνηση των αγορών είναι ότι ακόμα και οι επενδυτές που διοχέτευσαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που προσφέρουν «μόνωση από την αστάθεια» υπέστησαν απότομες απώλειες κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος αυτής της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους εμπόρους λιανικής που αναζητούν εύκολους τρόπους να ξεπεράσουν την αβεβαιότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times,  τα λεγόμενα «Covered call»  ETFs  έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται από περίπου 18 δισ. δολάρια στις αρχές του 2022 σε περίπου 80 δισ. δολ. από τον Ιούλιο.

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει την αγορά ενός καλαθιού μετοχών με ταυτόχρονη πώληση παραγώγων που παράγουν εισόδημα που συνδέονται με τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.

Οι εισροές προήλθαν από την προοπτική αύξησης σε τιμές, παρόμοια με αυτή των μετοχών σε συνδυασμό με έσοδα τύπου ομολόγων και χαμηλή μεταβλητότητα. Το δημοφιλές κεφάλαιο Equity Premium Income (JEPI) της JPMorgan, το μεγαλύτερο ενεργά διαχειριζόμενο ETF στις ΗΠΑ, στοχεύει να παρέχει «ένα σημαντικό μέρος των αποδόσεων που σχετίζονται με τον δείκτη S&P 500 με λιγότερη μεταβλητότητα», σύμφωνα με το υλικό μάρκετινγκ του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Χαμηλές αποδόσεις στις παγκόσμιες αγορές

Αλλά όταν οι αγορές κινούνται γρήγορα, το σχετικά μικρό εισόδημα που δημιουργείται από τις πωλήσεις δικαιωμάτων προαίρεσης δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την πτώση των υποκείμενων μετοχών. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια παρουσιάζουν ταυτόχρονα χαμηλές επιδόσεις και υφίστανται απότομες διακυμάνσεις.

«Το αποκαλούν στρατηγική εισοδήματος, αλλά στην πραγματικότητα απλώς πουλάς αστάθεια»

Ο δείκτης S&P 500 Buywrite του CBOE, σημείο αναφοράς για στρατηγικές covered call, υποχώρησε 2,8% τη Δευτέρα, οριακά μόνο καλύτερος από την πτώση 3% του S&P 500. Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι ενώ ο S&P εξακολουθεί να είναι 9% πάνω από την αρχή του έτους, τα κέρδη για το Buywrite είναι λιγότερο από 4%.

«Σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια δεν αρέσει η αστάθεια», σχολιάζει στους FT, ο Ronald Lagnado, διευθυντής έρευνας στην Universa Investments, ένα ταμείο που ειδικεύεται στην αντιστάθμιση κινδύνου από σοβαρές πτώσεις της αγοράς. «Το αποκαλούν στρατηγική εισοδήματος, αλλά στην πραγματικότητα απλώς πουλάς αστάθεια. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά μπορεί να πληγεί ολοκληρωτικά όταν υπάρχει μια σοβαρή κατάρρευση».

Η αμυντική απήχηση των συγκεκριμένων επενδύσεων είχε μεγάλη ανταπόκριση το 2022 καθώς τόσο οι αγορές μετοχών όσο και οι αγορές ομολόγων παρουσίασαν αργή και σταθερή πτώση. Αλλά ο Lagnado είπε ότι μακροπρόθεσμα, η απόδοσή τους ήταν ελάχιστα διαφορετική από ένα κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 μετοχών και ομολόγων του Δημοσίου.

Παίζοντας… άμυνα

Η JPMorgan Asset Management αναφέρει ότι «είδαμε την πιο αμυντική φύση αυτών των στρατηγικών να ζωντανεύει» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής της αγοράς. Ανέφερε ότι το JEPI είχε ξεπεράσει τον S&P 500 κατά περίπου 2,5% από τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, ενώ οι πρόσφατες πτώσεις ήταν λιγότερο απότομες σε απόλυτες τιμές, ήταν χειρότερες από τον δείκτη αναφοράς όταν μετρήθηκαν σε σχέση με τις αποδόσεις από την αρχή του χρόνου.

Η απόδοση του JEPI έχει μειωθεί κατά 43% τοις εκατό από τις αρχές Αυγούστου, περισσότερο από την πτώση κατά 40% στις αποδόσεις του S&P, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Έχει δημιουργήσει συνολική απόδοση 4,9% ετησίως μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με 9,9 τοις εκατό για τον S&P 500.

Δημοφιλή αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με τον κυρίαρχο από την τεχνολογία δείκτη Nasdaq 100 παρουσίασαν παρόμοια χαμηλή απόδοση. Τα εκατό δολάρια που επενδύθηκαν στο ETF Nasdaq 100 Covered Call 8 δισ. δολαρίων της Global X στις αρχές του 2024 θα ήταν 101,45 δολάρια μετά το κλείσιμο της Τετάρτης, σε σύγκριση με 106,68 δολάρια για μια επένδυση στον υποκείμενο δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Global X έχει χάσει περισσότερο από το 80% των αποδόσεων του από την αρχή του Αυγούστου, σε σύγκριση με το 57% του δείκτη.

«Πάντα υποστηρίζω ότι για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή, δεν είναι επένδυση αγοράς και διακράτησης», δήλωσε ο Lan Anh Tran, αναλυτής έρευνας μάνατζερ της Morningstar.

Μια δήλωση μπορεί να είναι [τεχνικά] σωστή, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερη εξήγηση για τους ιδιώτες επενδυτές

Στο στόχαστρο οι συνταξιούχοι

Ο Robert Scrudato, αναλυτής έρευνας επιλογών στην Global X, σημείωσε ότι το Global X Nasdaq 100 Covered Call ETF έχασε περίπου 6,54% από τα τέλη Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, ενώ ο υποκείμενος δείκτης έχασε περίπου 7,58%.

Ο Howard Chan, διευθύνων σύμβουλος της Kurv Investment Management, εκτιμά ότι τα «Covered call»  ETFs  μπορεί να είναι χρήσιμα για επενδυτές όπως συνταξιούχους για τους οποίους το εισόδημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. «Η χρήση είναι για ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς», είπε.

Η Kurv κυκλοφόρησε πρόσφατα πολλά ETF που προσπαθούν να ξεπεράσουν ορισμένα από τα μειονεκτήματα της στρατηγικής πουλώντας επιλογές μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συνθηκών αγοράς και όχι μηχανικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα funds θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με το πώς περιγράφουν τον εαυτό τους για να βεβαιωθούν ότι οι επενδυτές κατανοούν τι αγοράζουν.

«Μια δήλωση μπορεί να είναι [τεχνικά] σωστή, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη εξήγηση για τους ιδιώτες επενδυτές. . . Μόλις ένα ταμείο γίνει δημοφιλές, η αρχική πρόθεση και το τμήμα που εξυπηρετεί μπορεί να χαθεί και να συσσωρευτούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει αυτό το ταμείο».

Διαβάστε ακόμη: