Με ελπίδες για διακρίσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία οι έξι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό της World Robot Olympiad WROTM 2021 από σήμερα έως τις 21 Νοεμβρίου, με θέμα Powerbots – το μέλλον της ενέργειας. Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WRO Hellas, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021, που διεξάγεται ψηφιακά, συμμετέχουν περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες.

Οι μαθητές προτείνουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή με όχημα την τεχνολογία

Τα ρομποτικά έργα των ελληνικών ομάδων (ROBOTONIO, ROBOKS, Πυθαγόρας, Minders, Airgenics, Autonomous) για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αξιοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία. Προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ελληνικές ομάδες θα παρουσιάσουν ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ή αυτόματο φωτισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το φως του ήλιου, τον άνεμο, τη βροχή, τις παλίρροιες, τα κύματα και τη γεωθερμική θερμότητα για τον φωτισμό και λειτουργία μιας περιοχής.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2009, έχοντας μέχρι σήμερα κατακτήσει 6 μετάλλια και 9 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων

Η COSMOTE συμβάλλει από το 2015 στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Με τις συγκεκριμένες δράσεις οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

-7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών

-Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών

4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής

-600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία

-2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτικήRobogirl και The Real Robokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.