Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σe ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η «γιορτή» και η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως «προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος».

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

H Παγκόσμια Ημέρα Ζώων έχει στόχο να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων σε όλο τον κόσμο.

Το «χτίσιμο» του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το κίνημα καλής διαβίωσης των ζώων, κινητοποιώντας το σε παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων δημιουργήθηκε από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ζώων στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Τότε, πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθησαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929.

Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων. Επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το ίδρυμα Naturewatch από το 2003, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.