Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

Η Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και αυτό διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Σήμερα λοιπόν γιορτάζει ο παππούς και η γιαγιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την προσφορά τους στην ζωή μας και τη σοφία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

«Των γονιών μου οι γονείς, δυό φορές γονείς μου».

Δυστυχώς πολλές φορές ξεχνάμε ή αμελούμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας καθώς, μεγαλώνοντας, οι υποχρεώσεις μας «τρέχουν». Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι όλοι οι ηλικιωμένοι αξίζουν την προσοχή μας, κι ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

Ας μην ξεχνάμε τη σημαντική προσφορά που χαρίζουν στις περισσότερες οικογένειες είτε με ένα πιάτο φαγητό είτε με το να προσέξουν τα εγγόνια τους είτε με τον καλό τους λόγο.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η γιαγιά και ο παππούς αξίζουν την αγάπη μας

Ας μην ξεχνάμε, όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας αλλά οποιαδήποτε ημέρα της ζωής μας, να δείχνουμε σεβασμό τους ηλικιωμένους. Ας μην κλείνουμε τα μάτια στις δυσκολίες που αυτοί έχουν. Ας τους αναγνωρίσουμε το σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία. Ας περνάμε λίγο παραπάνω χρόνο μαζί τους. Ας ακούσουμε εκείνη την ιστορία, που έχουν να μας πουν (κι ας την έχουμε ξανακούσει). Ας ζητήσουμε τη γνώμη τους – πάντοτε κάτι παραπάνω ξέρουν. Ας τους προσέξουμε πιο σχολαστικά. Ας μην τους αποκόβουμε. Ας τους αφήνουμε να βοηθούν, όπου και όπως μπορούν. Ας τους αφήσουμε να είναι ενεργό μέρος της ζωής μας.