Το 82% των εφήβων και νέων δηλώνει ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κάποιας παραβίασης δικαιώματος άλλου παιδιού, ενώ, είναι μικρός ο αριθμός των νέων που είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά διατυπώνονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δημοσκόπηση που έγινε μέσω της πλατφόρμας “U–Report Greece” της UNICEF και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία δίδει βήμα σε έφηβους και νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για ζητήματα που τους αφορούν. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, συμμετείχαν 384 έφηβοι και νέοι, ηλικίας 14 – 34 ετών, από όλη την Ελλάδα. Το 65% των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 15 – 19 ετών.
Το 58% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών γίνονται εν μέρει σεβαστά στην πράξη, το 21% ότι γίνονται όλα σεβαστά και το 13% ότι δεν γίνεται κανένα δικαίωμα του παιδιού σεβαστό.
Το 71%, ήταν παρών σε κάποια παραβίαση δικαιώματος παιδιού αλλά δεν αντέδρασε, είτε γιατί φοβήθηκε, είτε γιατί δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, ενώ, μόλις το 11% ήταν παρών και αντέδρασε, ενημερώνοντας κάποιον υπεύθυνο ενήλικο. Το 18% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει συμβεί παραβίαση μπροστά του.
Οι νέοι ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνει ένα παιδί σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του και το 67% απάντησε ότι πρέπει να μιλήσει σε κάποιο αρμόδιο φορέα ή αρχή, το 28% να απευθυνθεί σε γονείς και το 5%, σε δασκάλους.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί νόμο της Ελλάδας εδώ και τριάντα χρόνια, οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Το 31% απάντησε ότι τη γνωρίζει, το 34% ότι δεν τη γνωρίζει και το 35% ότι κάτι έχει ακούσει, αλλά θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Αντίστοιχα, το 46% δήλωσε ότι γνωρίζει κάποια από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση, όχι όμως όλα· μόλις το 12% θεωρεί ότι γνωρίζει τα δικαιώματα της Σύμβασης· ενώ, το 25% ανέφερε ότι δεν τα γνωρίζει και το 16%, ότι δεν είναι σίγουρος / σίγουρη.
Το 26% θεωρεί ότι θα βρει πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών στο σχολείο, το 24% στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 31% σε ιστοσελίδες μη κυβερνητικών οργανώσεων και το 5%, ότι θα ρωτήσει κάποιο φίλο ή συγγενή. Το 14% δηλώνει ότι δε γνωρίζει πού να βρει πληροφορίες.
Οι νέοι ζητούν σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών και των νέων (41%), επαρκείς νόμους που να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών (22%), την καλλιέργεια κουλτούρας που να προάγει τα δικαιώματα των παιδιών (21%) και επαρκή ενημέρωση όλων των φορέων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών (9%).
Η UNICEF δημιούργησε την πλατφόρμα “U–Report” το 2011 και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά και νέους ηλικίας 14 – 35 ετών σε 91 χώρες, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, που τους αφορούν. Στην Ελλάδα, η πλατφόρμα λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, 12:00 – 14:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχει η Συνήγορος του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, για να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και να συζητήσει με τρεις “U–Reporters”.
Διαβάστε ακόμη:
- «Ναυάγησε» η μεταγραφή κορυφαίου δημοσιογράφου, τον οποίο ο Τσίπρας προόριζε για εκπροσώπου τύπου!
- «Οργισμένος» ο Πρωθυπουργός από τη στάση των τραπεζιτών που αρνούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες!
- H πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο: Ποια είναι και πού βρίσκεται
- Η Νέα Δημοκρατία δεν θα στηρίξει ξανά τον Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής