Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού. Κινηματογραφικά, ιστορικά, ενίοτε ακόμη και πολιτικά, τα φιλιά είναι κάτι παραπάνω από μια απόδειξη του έρωτά μας.

Και ορισμένα από αυτά θα μείνουν για πάντα στην ιστορία, έχοντας σημαδέψει ανεξίτηλα ορισμένες από τις μεγαλύτερες στιγμές της ανθρωπότητας – ή της καλλιτεχνικής της παραγωγή.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: Πέντε «αξέχαστα» φιλιά

Unconditional Surrender

Το πλέον διάσημο φιλί στην ιστορία δόθηκε από ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Καθώς οι άνθρωποι γιόρταζαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 14 Αυγούστου του 1945, ο ναύτης που στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως λεγόταν George Mendonsa, έδωσε ένα φιλί στην Greta Friedman, μια νοσοκόμα από το κεντρικό Manhattan. Το φιλί απαθανάτισε ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt κι από τότε αποτελεί μία από τις ιστορικότερες εικόνες του πολέμου αυτού

Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ


Στις 4 Οκτωβρίου 1979 ο Σοβιετικός αρχηγός Leonid Brezhnev και ο Πρόεδρος της Ανατολικής Γερμανίας Erich Honecker γιόρτασαν την 30η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας με ένα σοσιαλιστικό συντροφικό φιλί, ένα είδος χαιρετισμού μεταξύ αρχηγών κρατών των Κομμουνιστικών χωρών. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα γκραφίτι στο Τείχος του Βερολίνου και είχε τίτλο “Θεέ μου βοήθα με να επιβιώσω από την θανατηφόρα αγάπη”.

Το φιλί που έχει αποτυπωθεί με γκραφίτι στο τείχος του Βερολίνου ανταλλάχθηκε μεταξύ του πρώην Γενικού Γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1906-1982) και του προέδρου της Ανατολής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ (1912-1994) το 1979, ημερομηνία που ο πρώτος επισκέφτηκε τον δεύτερο για την 30ούς εορτασμούς από την ίδρυση Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή πιο γνωστής σαν Ανατολική Γερμανία.

Ρος και Ρέιτσελ

Πρόσφατα μάθαμε ότι το φιλί που περίμεναν όλοι στα 90s μεταξύ Ρος και Ρέιτσελ στα Friends ήταν πραγματικό, καθώς οι ηθοποιοί Τζένιφερ Άνιστον και Ντέιβιντ Σουίμερ βίωναν έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.

Μαντόνα και Μπρίτνεϊ

Η Britney Spears και η Madonna άφησαν το κοινό τους άναυδο όταν αντάλλαξαν ένα γαλλικό φιλί ενώ τραγουδούσαν κατά τη διάρκεια των MTV Video Music Awards του 2003. Η αυτοσχέδια αυτή κίνηση της Madonna έκανε τόσο τον άντρα της Guy Ritchie, ο οποίος καθόταν μαζί με το κοινό, όσο και τον πρώην φίλο της Britney να σαστίσουν ελαφρώς.

Scott Jones και Alexandra Thomas

Μέσα στη βία και στα επεισόδια που δημιουργήθηκαν το 2011 όταν οι Vancouver Canucks έχασαν το παιχνίδι από τους Boston Bruins στο Κύπελλο του Βανκούβερ, ο Scott Jones και η Alexandra Thomas βρήκαν το χρόνο και μοιράστηκαν μια μοναδική προσωπική στιγμή στους δρόμους του Βανκούβερ, στον Καναδά.