Παγκόσμια ανησυχία αλλά και διαφωνίες στην επιστημονική κοινότητα, προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Την ανησυχία επιτείνουν οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον, ότι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο. Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανατρέπει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες για τις υφασμάτινες μάσκες, και το βαθμό προστασίας τους.

Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό, όχι όμως πιο θανατηφόρο. Οι χθεσινές επισημάνσεις Τζόνσον όμως, σχετικά με την θνητότητα που προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος χτυπούν καμπανάκι σε όλο τον πλανήτη, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, καθώς όπως τονίζουν, τα δεδομένα μέχρι στιγμής, είναι περιορισμένα.

Διχογνωμίες έχουν προκύψει, και για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας. Την Παρασκευή ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές ακόμα και στα μεταλλαγμένα στελέχη της Covid-19.

Στην Ελλάδα, εξαιτίας της έντονης ανησυχίας για τη μετάλλαξη του ιού, δημιουργείται δίκτυο επιτήρησης για τον έγκαιρο εντοπισμό μεταλλάξεων. Πρόκειται για εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα όπου με βάση επιστημονικά δεδομένα και μέσω της ιχνηλάτησης -σε περίπτωση που υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά από ένα συγκεκριμένο κρούσμα- θα στέλνουν υλικό στο ίδρυμα ιατροβιοτεχνολογικών μελετών της Ακαδημίας Αθηνών προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος για το αν υπάρχει μεταλλαγμένο στέλεχος.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι «έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ. Παράλληλα σημείωσε ότι πολύ λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, και όσα έχουν εμφανιστεί είναι στεγανοποιημένα.

Σε σχέση με την υφασμάτινη μάσκα οι ελληνικές αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται συγκριμένες προδιαγραφές δηλαδή να είναι βαμβακερή, πυκνής ύφανσης με δυο στρώσεις.