Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αυξάνονται μετά τα ισραηλινά αντίποινα. Ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης μοιάζει πλέον πιο άμεσος από ποτέ.

Μετά την επίθεση του Ισραήλ, το κύριο ερώτημα είναι αν η Τεχεράνη θα αντιδράσει. Αυτή η αβεβαιότητα αποτελεί το επίκεντρο των αποφάσεων του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και των στενών συμβούλων του, όπως σημειώνει ο αναλυτής του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν.

Ο Χαμενεΐ και οι συνεργάτες του καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύσκολες αποφάσεις. Μια επιλογή είναι να απαντήσουν με μια νέα επίθεση βαλλιστικών πυραύλων, παρά την απειλή του Ισραήλ για νέα αντίποινα. Η άλλη επιλογή είναι να σταματήσουν τις αμοιβαίες επιθέσεις, κάτι που, σύμφωνα με το BBC, θα μπορούσε να φανεί ως αδυναμία μπροστά στη στρατιωτική και πολιτική αποφασιστικότητα του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση των ηγετών του Ιράν αναμένεται να ληφθεί με γνώμονα την ασφάλεια του ισλαμικού καθεστώτος.

Η απόφαση του Ιράν για τα συμφέροντά του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε ότι η χώρα δεν θα περιοριστεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων, της εδαφικής ακεραιότητας και του λαού της. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε ότι «η αποφασιστικότητά μας δεν έχει όρια», όπως ανέφερε μέσω του ημιεπίσημου πρακτορείου Tasnim.

Μέση Ανατολή: Θύματα και ζημιές

Σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, οι ισραηλινές επιθέσεις άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς στρατιώτες. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι οι ζημιές περιορίστηκαν κυρίως σε «συστήματα ραντάρ» χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολίασε από τη Φιλαδέλφεια ότι η ισραηλινή επίθεση φαίνεται να στόχευσε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκφράζοντας την ελπίδα του για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επιδείνωση των εντάσεων, ζητώντας να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή και να επιλεγεί η οδός της διπλωματίας.

Μέση Ανατολή: Αντιδράσεις στον Λίβανο

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, σύμμαχος του Ιράν, χαρακτήρισε την επίθεση «επικίνδυνη κλιμάκωση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνενοχή» στην ισραηλινή ενέργεια. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει δράση.

Η ένταση παραμένει υψηλή, με όλους τους διεθνείς παράγοντες να καλούνται να βρουν μια διπλωματική λύση για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: