Την αρχή της «καλής νομοθέτησης» και της «ποιότητας της δημοκρατίας» θέτει υπό αμφισβήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται τόσο στο περιεχόμενο του «πολυνοσχεδίου-σκούπα», με το οποίο, όπως σημειώνει, «ανατρέπονται οι βασικοί πυλώνες της περιβαλλοντικής πολιτικής», όσο και στον πολύ σύντομο χρόνο διαβούλευσης που περιορίζεται σε 4 ημέρες, εκ των οποίων οι δύο μη εργάσιμες.

Αναφερόμενος στο θέμα που προκάλεσε την ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακόμη και στο τέλος της τετραετούς θητείας της εξακολουθεί να ανθίσταται στις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης, με πρώτη τη διαβούλευση, που αποτελεί το κύριο εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών στα πράγματα της χώρας», ενώ στις απαιτούμενες αλλαγές κινήθηκε «με όρους ιδιοκτησίας». Το βασικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, προσθέτει, είναι «το κατά πόσο είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος».

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις ερωτάται η Κομισιόν:

1. Αν μια τέτοια προσπάθεια νομοθέτησης διασφαλίζει την αρχή της καλής νομοθέτησης που εμπεριέχει τις έννοιες της διαφάνειας, της λογοδοσίας της προσβασιμότητας και της διαβούλευσης.

2. Αν θεωρεί ότι ο τρόπος νομοθέτησης είναι χαρακτηριστικός της ποιότητας της δημοκρατίας και αν θα πρέπει να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και την βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας.

3. Αν θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση ειδικά στο να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης (2 εβδομάδες τουλάχιστον) ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.