Η γεωπολιτική ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ήδη προκαλεί την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου . Παρ’ όλα αυτά, η ενεργειακή κρίση δε θα είναι η μοναδική κρίση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Από το σίτο μέχρι το κριθάρι, από το χαλκό μέχρι το νικέλιο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα επιδεινωθούν. 

Η Ουκρανία θεωρείται όχι απλά ο σιτοβολώνας αλλά το «πανέρι» της Ευρώπης και η πιθανή εισβολή από τη Ρωσία θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην προσφορά των τροφίμων, σύμφωνα με τον Άλαν Χόλαντ, CEO και ιδρυτή της Keelvar. Παράλληλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στην αλυσίδα εφοδιασμού των μεταλλευμάτων και λοιπών εμπορευμάτων. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν «αγγίξει κόκκινο» λόγω της αναγνώρισης των ανεξαρτήτων κρατιδίων του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Οι κινήσεις του Πούτιν χαρακτηρίστηκαν ως «εισβολή» κατά της Ουκρανίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ιδού τα πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσει μία στρατιωτική σύγκρουση ή αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκ μέρους της Δύσης, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC:

Τρόφιμα

Η Ουκρανία παράγει τεράστιες ποσότητες σίτου, κριθαριού, καλαμποκιού και σικάλεως στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη.

«Αν και η σεζόν του θέρους αργεί ακόμα, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλέσει ελλείψεις και θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων το ερχόμενο φθινόπωρο», ανέφερε ο Χόλαντ.

Θύματα δε θα είναι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής οι οποίες επίσης βασίζονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ντων Τιούρα, πρόεδρο της Sourcing Industry Group. «Η Κίνα είναι επίσης σημαντική εισαγωγέας ουκρανικού καλαμποκιού. Η χώρα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως νούμερο 1 εξαγωγέας του αγαθού προς την κινεζική αγορά το 2021», προσέθεσε η Τιούρα.

Οι τιμές του σίτου και του καλαμποκιού έχουν ήδη καταγράψει άνοδο. Τα ΣΜΕ του σίτου στο Σικάγο κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 12% από τις αρχές του έτους, ενώ τα ΣΜΕ καλαμποκιού κατέγραψαν παράλληλη άνοδο της τάξης του 14,5%. 

«Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων θα συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά λόγω των τιμολογικών σοκ, ιδιαίτερα εάν τα χωράφια της Ουκρανίας κατακτηθούν από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε ο Περ Χονγκ, στέλεχος της Kearney. Προσέθεσε, μάλιστα, πως η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγέα σίτου του κόσμουΟι δύο χώρες αποτελούν το 29% της παγκόσμιας αγοράς σίτου. 

Ενέργεια

Παράλληλα, οποιεσδήποτε διακοπές στην παροχή του φυσικού αερίου θα αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα για τις μονάδες παραγωγής λιπασμάτων, πλήττοντας περαιτέρω τη γεωργία και αυξάνοντας τις ήδη δυσθεώρητα υψηλές τιμές. Σημειωτέο πως η Ρωσία αποτελεί τη νούμερο 1 εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταλλεύματα

Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πρώτων υλών, χημικών προϊόντων, μεταλλευμάτων και μηχανημάτων, σύμφωνα με την Τιούρα.

«Η ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος ξεκίνησε να υποχωρεί τη στιγμή που οι Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα ουκρανικά σύνορα. Αυτό θα αυξήσει το κόστος των εξαγωγών της χώρας», υποστήριξε η αναλυτής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ρωσία ελέγχει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού, ενώ είναι σημαντική παραγωγός νικελίου και πλατίνας, σύμφωνα με τον Χονγκ.

Το νικέλιο αποτελεί κύριο μετάλλευμα για την κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή όλων των ειδών ηλεκτρονικών και των ακινήτων: «η αμερικανική αγορά κατασκευής μικροτσίπ βασίζεται στην εισαγωγή ουκρανικού νέον και ρωσικών πρώτων υλών. Τα αγαθά αυτά χρησιμοποιούνται, επίσης, στους τομείς κατασκευής μηχανών αεροπλάνων, αυτοκινήτων και στον τομέα της υγείας», τόνισε ο Χονγκ.

Κρίση στη Γερμανία

Αν και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πληγεί από την οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση, κύριο θύμα της θα αποτελέσει η γερμανική οικονομία. Το ενεργειακό δίκτυο της Γερμανίας βασίζεται ως επί το πλείστον στην εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Ατούλ Βασίσθα, πρόεδρο και CEO της Supply Wisdom.

«Αν συνεχιστούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και αυξηθούν οι διεθνείς κυρώσεις, η Γερμανία θα υποφέρει λόγω των προβλημάτων στην παροχή φυσικού αερίου. Οι βιομηχανίες θα χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους περαιτέρω, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο βιομηχανικής κρίσης και στις λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίες», υπογράμμισε σε δήλωσή του.