Η Ουκρανία είναι δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες απαγορεύουν τις περισσότερες εισαγωγές του πετρελαίου της, “δεν επαρκούν” και ο ρυθμός εφαρμογής τους μέχρι στιγμής είναι πολύ αργός, όπως σημείωσε σήμερα σε ομιλία του στη Μαδρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

“Αν ρωτάτε εμένα, θα έλεγα υπερβολικά αργές στην εφαρμογή, υπερβολικά καθυστερημένες και σίγουρα όχι αρκετές”, είπε ο Ίχορ Ζόβκα, ο υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Σαφώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εάν ήμασταν ικανοποιημένοι, θα είχαμε ξεκινήσει την απελευθέρωση της Μαριούπολης άμεσα και θα είχαμε εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς. Πιστεύουμε στις υποσχέσεις”, είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του.

Στο πλαίσιο των αυστηρότερων αντιποίνων εις βάρος της Μόσχας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους προβλέπει την άμεση απαγόρευση των δύο τρίτων και πλέων των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία και του 90% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο Ζόβκα, η Ουκρανία δεν είναι ικανοποιημένη και με τον ρυθμό της αποστολής όπλων από την Δύση.