Δικαστήριο της Πράγας καταδίκασε χθες Τρίτη τσέχο εθελοντή, που είχε ενταχθεί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξης επειδή διέπραξε λεηλασίες στην Ουκρανία, όπου είχε πάει να βοηθήσει να αποκρουστεί η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.

Ο στρατιώτης, που κατονομάστηκε από τσεχικά ΜΜΕ ως Φίλιπ Σίμαν, 27 ετών, πήγε στην Ουκρανία τον Μάιο του 2022, εκπαιδεύτηκε και κατατάχτηκε στον ουκρανικό στρατό.

Αφού αναπτύχθηκε στις ερειπωμένες ουκρανικές πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, κατηγορήθηκε για κλοπές διαφόρων αντικειμένων από νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τσεχικό Τύπο.

«Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη του εγκλήματος της λεηλασίας σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων (…) και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή επτά ετών κάθειρξης», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Πράγας, ο Άνταμ Βένιγκ.

Ο κ. Σίμαν καταδικάστηκε εξαιτίας βίντεο που τράβηξε ο ίδιος καθώς αφαιρούσε τιμαλφή, χρήματα σε ρευστό, ηλεκτρονικές συσκευές και όπλα, εξήγησε η τσεχική δημόσια ραδιοφωνία.

Συνελήφθη από την ουκρανική στρατονομία τον Απρίλιο του 2022 κι απελάθηκε στη χώρα του.

Η τσεχική αστυνομία του απήγγειλε κατηγορίες για λεηλασίες και ένταξη σε ξένο στρατό χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του αρχηγού του κράτους. Απαλλάχθηκε πάντως από αυτή την τελευταία κατηγορία.

Ασθενοφόρο στην Κουρσκ της Ρωσίας επλήγη από Ουκρανικό drone

Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εφόδου που εξαπολύθηκε από την Ουκρανία έπληξε ασθενοφόρο κοντά στην πόλη Σούντσα της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας (νοτιοδυτικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και τραυματιοφορέας, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμίρνοφ μέσω Telegram.

Κατά τον αξιωματούχο, γιατρός που επέβαινε στο όχημα τραυματίστηκε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία με ανεξάρτητο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κιέβου. Και τα δυο μέρη αρνούνται πως στοχοποιούν εσκεμμένα αμάχους στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι επιτίθεται σε αμάχους στην περιφέρεια του Κουρσκ

Η επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ είναι άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Αυτή είναι άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η Ζαχάροβα στο ρωσικό ραδιοσταθμό Sputnik, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Στρέφεται προφανώς εναντίον ενός ειρηνικού πληθυσμού, εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού».

Διαβάστε ακόμη: