Σημάδι ότι η ουκρανική αντεπίθεση πλησιάζει θεωρείται από πολλούς το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του όχι μόνο ευχαρίστησε προσωπικά άνδρες της πρώτης γραμμής, αλλά ζήτησε και από τους συμπατριώτες του να κάνουν το ίδιο.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη στη Wall Street Journal στην οποία δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός.
«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, αλλά πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», τόνισε για να προσθέσει: «Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό θα γίνει με κόστος όπως προειδοποίησε λόγω της αεροπορικής υπεροχής της Μόσχας.

Αναφερόμενος στην πρόσκληση να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Βίλνιους τον Ιούλιο τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσει το παρών αν η Συμμαχία δεν απευθύνει πρόσκληση για παρουσία ή στείλει κάποιο άλλο μήνυμα.

Την ίδια στιγμή οι εχθροπραξίες συνεχίσονται με αμείωτη ένταση. Ένα 2χρονο κορίτσι σκοτώθηκε και 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε την πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανί. Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά την επίθεση με πυραύλους κρουζ Iskander μικρού βεληνεκούς που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι πύραυλοι έπεσαν μεταξύ δύο πολυκατοκιών στη συνοικια Πιντοροντνένσκα, με αποτέλεσμα αυτές να καταστραφούν εν μέρει και να προκληθούν υλικές ζημιές σε αρκετά σπίτι, αυτοκίνητα και υποδομές, εξήγησε ο Λισάκ.

Διαβάστε περισσότερα