Ο Ρουμάνος φωτογράφος, Φλορίν Γκιόκα, ανάρτησε στο Facebook, δύο συγκλονιστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τις δύο όψεις του πολέμου στην Ουκρανία. Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται μια γιαγιά να μεταφέρει στην αγκαλιά της το εγγόνι της, ενώ προσπαθούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία προς τη Μολδαβία.

Η φωτογραφία που συγκίνησε το διαδίκτυο

Στο πρόσωπό της ηλικιωμένης γυναίκας καθρεφτίζονται ο φόβος, η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Η δεύτερη φωτογραφία είναι τραβηγμένη ώρες αργότερα και απαθανατίζει ένα τελείως διαφορετικό συναίσθημα: Το χαμόγελο και η ανακούφιση έχουν επιστρέψει στο πρόσωπο της ηλικιωμένης γυναίκας. Έπειτα από πολύωρο περπάτημα, η ίδια και ο εγγονός της έχουν φτάσει πια στη Μολδαβία.

Ο Φλορίν Γκιόκα έγραψε: «Αργά το βράδυ, μετά από πολλές ώρες στο δρόμο, ίδιος άνθρωπος, αλλά διαφορετικό πρόσωπο, διαφορετικό συναίσθημα, διαφορετική ενέργεια: χαρά και ειρήνη, η λογική του ανθρώπου που δραπέτευσε από την Κόλαση! Αυτό ήταν, τελείωσε! Είναι ελεύθεροι! Μεταξύ αγωνίας και έκστασης, η ζωή μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα».