Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι στο «κόκκινο». Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, με ανάρτηση της, γνωστοποίησε ότι συντονίζει την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών «για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας». Επιπλέον, έχουν κυκλοφορήσει βίντεο στα οποία εμφανίζονται Αμερικανοί στρατιώτες με εξοπλισμό μάχης να επιθεωρούν τις θέσεις μάχης του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των χαρακωμάτων.
Η Ουκρανία έχει στο πλευρό της και τις γειτονικές της χώρες, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν την Ουκρανία, στέλνοντας αμερικανικούς πυραύλους με τις ευλογίες των ίδιων των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία σχεδιάζει την απομάκρυνση όλων των οικογενειών των εργαζομένων της πρεσβείας. Ο σχεδιασμός αυτός πραγματοποιείται υπό τη σκιά της απομάκρυνσης του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Κάι-Άχιμ Σένμπαχ. Ο συγκεκριμένος αποπέμφθηκε μετά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό». Δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο «δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας» και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας. Είχε προηγηθεί και η άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο.
Ένα έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει πώς και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας προετοιμάζονται για «κατάσταση πολέμου» υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.
Η στρατιωτική σύγκρουση πάντως επιχειρείται να αποφευχθεί μέσω της διπλωματικής οδού: Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι επαφές θα λάβουν χώρα στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, σε επίπεδο συμβούλων. Ο σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε την συνάντηση, αναφέροντας, όμως, ως ημερομηνία τις 26 Ιανουαρίου.
Στο επίφοβο αυτό γεωπολιτικό παιχνίδι φαίνεται να εισέρχεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατηγόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο και να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας. Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία».