Ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος δήλωσε χθες Παρασκευή ότι:

«Δεν θα γίνει παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό και έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο. Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων. Πρέπει να αποφύγουμε το χειρότερο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι:

«Ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Νομίζω πως θα εισβάλει στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι πρέπει να κάνει κάτι. Δεν έκανε καμία διευκρίνιση. Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα».

Μπάιντεν: καταργεί την απαγόρευση κατάταξης διεμφυλικών στον αμερικανικό στρατό

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία

Στη χθεσινή συνάντηση στην Ελβετία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, βρισκόντουσαν οι εξελίξεις στα Ρωσοτουρκικά σύνορα, όπου η απειλή πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το αδιέξοδο φάνηκε πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να βάλει μπότα στην Ουκρανία. Η κάθε πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση, κάτι που προεξόφλησε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προτού καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, πάντως, αποκάλυψε εν μέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο δίκτυο ABC και τον δημοσιογράφο Τζωρτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή Good Morning America, λίγο μετά την συνάντησή τους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε:

«Δεν περίμενε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την εν λόγω συνάντηση σημειώνοντας πως θεώρησε επίτευγμα το ότι πλέον οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν καλύτερα η μία τις απαιτήσεις της άλλης. Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν:

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι με τη Ρωσία ότι οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στην Ουκρανία συνιστά εισβολή που θα λάβει μια πολύ γρήγορη, ενωμένη και αυστηρή απάντηση. Ταυτόχρονα, με βάση την ιστορία, γνωρίζουμε πολύ καλά άλλα πράγματα που η Ρωσία δεν κάνει από το να στείλει στολές σε άλλη χώρα για να προσπαθήσει να την αποσταθεροποιήσει, να ανατρέψει την κυβέρνησή της, υβριδικές ενέργειες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κ.λπ. Κατέστησα εξίσου σαφές στον Υπουργό Λαβρόφ ότι θα απαντήσουμε και σε αυτούς με γρήγορο, αυστηρό και ενωμένο τρόπο, αλλά αυτό είναι ανάλογο με αυτό που κάνει η Ρωσία».

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στην «ερώτηση των ημερών», καθώς ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν να απαντήσει εάν «είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον πόλεμο». Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Θα έπρεπε πραγματικά να ρωτήσετε τον πρόεδρο Πούτιν. Θα είναι τελικά ο πρόεδρος Πούτιν που θα αποφασίσει τι θα κάνει η Ρωσία. Αλλά εδώ βρισκόμαστε: Με βάση όσα ακούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα γράψουμε και τις δύο βαθιές ανησυχίες που έχουμε εμείς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι για τις ενέργειες της Ρωσίας, όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά ευρύτερα όταν πρόκειται για πράγματα που κάνει και απειλούν την ασφάλεια. Θα αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Ρωσία μαζί μας και θα θέσουμε στο τραπέζι κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε ο ένας το αίσθημα ασφάλειας του άλλου στο μέλλον. Και στη συνέχεια με βάση αυτό και με βάση την απάντηση της Ρωσίας, αναμένουμε ότι θα βρεθούμε ξανά μαζί στο τραπέζι και θα δούμε αν θα συνεχίσουμε να το προωθούμε μέσω της διπλωματίας.

Αλλά Τζωρτζ, την ίδια στιγμή που το κάνουμε αυτό, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει αυτές τις δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, συνεχίζει να τις ενισχύει, συνεχίζει να κάνει βήματα που είναι κλιμακωτικά και όχι αποκλιμακωτικά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, το οποίο χτίζει μια πολύ ισχυρή, ενωμένη απάντηση από τους συμμάχους και τους εταίρους σε οποιαδήποτε ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα. Είναι πολύ σαφές, και το ξεκαθάρισα και πάλι στον Υπουργό Λαβρόφ, ότι οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και θα προέλθει από εμάς, από την Ευρώπη και άλλους συμμάχους και εταίρους».

Μήνυμα Ρωσίας

Σε αυτό το κλίμα έντασης, η Ρωσία έστειλε νέο μήνυμα με το οποίο απειλεί με συνέπειες στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις «ανησυχίες» του Κρεμλίνου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ενημερωθεί πως σε περίπτωση που δεν δώσει την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες μας, θα υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες» διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας

Το ΝΑΤΟ απέρριψε, πάντως, κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.

Την ίδια ώρα η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολές και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Μόσχα μετέφερε στρατεύματα, άρματα μάχης και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αύξηση του εξοπλισμού και των κινήσεων στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική αστυνομία , από το άκρο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα στοιχεία για μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία προέκυψαν, όπως μεταδίδει η Daily Mail σε δορυφορικές εικόνες της 19ης Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν μια ομάδα μάχης που αναπτύχθηκε στη βάση Voronezh περίπου 200 μίλια από την Ουκρανία, καθώς και σειρές πυροβολικού αρμάτων μάχης και εξοπλισμού υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν στο Yelnya, 77 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Άλλες εικόνες δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεντρωμένο σε δύο βάσεις, τις Klintsky και Klimovo, που βρίσκονται μόλις 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Λευκορωσίας και όχι περισσότερο από 31 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ενημερωθεί ότι θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι τους για έως και «εννέα μήνες» αφού μεταφέρθηκαν χιλιάδες μίλια από τα ανατολικά της χώρας στη συνοριακή περιοχή και προειδοποιήθηκαν να αναμένουν εμπλοκή σε μια σύγκρουση στην Ουκρανία. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή νέοι στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τεράστιες νέες ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον και τον επόμενο μήνα σε τέσσερις θάλασσες στις οποίες θα συμμετέχουν 140 πολεμικά πλοία και δεκάδες χιλιάδες ναύτες.

«Τα πολεμικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, την Αρκτική και τη Μεσόγειο με περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 10.000 στρατιώτες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύνορα Ουκρανίας: Αποσύρονται Ρωσικά στρατεύματα

Πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Ο Μοραβιέτσκι ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα χθες και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αφού έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της σε θέματα ασφάλειας.

Μετά τις συνομιλίες στην πόλη Βίλσα στη νότια Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Βαρσοβίας στο Κίεβο.

«Η Πολωνία απορρίπτει την έννοια των σφαιρών επιρροής και υποστηρίζει την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ντούντα.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι:

«Θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων. Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι:

«Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας».

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι.

«Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

«Η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ένα νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.

«Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη. Η Ουκρανία θα λάβει ένα πλήρες νοσοκομείο εκστρατείας μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση (του προσωπικού) τον Φεβρουάριο», ανακοίνωσε η Λάμπρεχτ εξηγώντας ότι το κόστος για τη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

«Επίσης έχουμε ήδη προσφέρει αναπνευστήρες σε σοβαρά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες στα νοσοκομεία του γερμανικού στρατού. Οπότε βρισκόμαστε στο πλευρό του Κιέβου. Πρέπει τώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακωθεί η κρίση», διευκρίνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα της ήδη παρέχει θεραπεία.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ:

«Οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή» στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».