«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σέρχι Γκαϊντάι.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο.

«Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης»,συνέχισε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε εξηγώντας ότι «αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».

Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη Ρωσία.