Η εισαγγελία αποφάσισε σήμερα (19/05) την κράτηση του πρώην Προέδρου, ο οποίος είναι ύποπτος για οργάνωση παράνομης διακίνησης ανθρώπων πέραν των κρατικών συνόρων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

«Στις 23 Φεβρουαρίου 2014, ο Γιανουκόβιτς μαζί με το προσωπικό της κρατικής ασφάλειας και εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια τριών ελικοπτέρων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, διέσχισαν παράνομα και μετέφεραν τουλάχιστον είκοσι άτομα από τα περίχωρα του Ουρζούφ στην περιφέρεια Ντόνετσκ, στην Ανάπα της Ρωσίας», αναγράφεται.

Η τοποθεσία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει ξεκαθαρισθεί, όμως, η εισαγγελική υπηρεσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε διαφύγει στην Ανάπα.

Τον Μάρτιο, το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε ότι ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο Γιανουκόβιτς υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 έως το 2014, όταν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν.

Οι διαμαρτυρίες «ξέσπασαν» αφού ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης, η οποία θα έφερνε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Γιανουκόβιτς είχε καλέσει τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τα παρατήσει όσον αφορά τις μάχες των υπερασπιστών στο μέτωπο.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μία συμφωνία ειρήνης με οιοδήποτε κόστος», είχε επισημάνει ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti.

«Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα χαιρέτιζαν επίσης μία τέτοια κίνηση.