Ο Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν ο μόνος επενδυτής που έβγαλε πολλά χρήματα στοιχηματίζοντας ενάντια στην Tesla. Όπως αποδεικνύεται, όσοι επενδυτές «σόρταραν» τη μετοχή αποκόμισαν κέρδη σχεδόν $7 δισ. από την κίνησή τους αυτή έναντι του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων από τις αρχές του 2022 έως και την περασμένη Παρασκευή.

Τα στοιχεία που παρείχε η Ortex Research έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, επενδυτές με το θάρρος να στοιχηματίσουν ενάντια στο «βασιλιά» των ηλεκτρικών οχημάτων είχαν κερδίσει $6,8 δισ. σε πραγματοποιημένα και μη πραγματοποιημένα κέρδη από την έναρξη του 2022.

Μόνο η Tesla σημείωσε άλμα 7,3% την Παρασκευή, ενώ ο βαρύς τεχνολογικός Nasdaq-100 σημείωσε άνοδο άνω του 3%, μαζεύοντας τα κέρδη των short sellers.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Tesla υποχωρεί περισσότερο από 28% από την αρχή του έτους, αλλά κάποια στιγμή οι μετοχές της εταιρείας είχαν χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας τους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχήματα ενάντια σε μετοχές τεχνολογίας megacap ήταν μία από τις πιο κερδοφόρες συναλλαγές μέχρι στιγμής εφέτος.

Υπερκέρδη από τον Nasdaq

Φυσικά, η Tesla δεν ήταν ο μόνος τίτλος του κλάδου τεχνολογίας που βοήθησε τους short sellers να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Οι επενδυτές που στοιχημάτισαν εναντίον του ρόστερ των 102 μετοχών του Nasdaq-100, που αφορούν κυρίως τον κλάδο της τεχνολογίας, κέρδισαν περισσότερα από $60 δισ, από την αρχή του έτους έως την περασμένη Πέμπτη. Ο Nasdaq-100 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 22% από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, οι επενδυτές που ήταν αρκετά τολμηροί για να στοιχηματίσουν εναντίον της Amazon, Facebook και Netflix κέρδισαν$ 3,5 με $3,6 δισ. στις πρώτες δυο περιπτώσεις και $3,4 δισ. στην τελευταία περίπτωση από την αρχή του έτους έως την Παρασκευή, σύμφωνα με στην Ortex.

Από την αρχή του έτους, ένα ευρύτερο selloff στην αγορά της Wall Street έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κέρδος στους “σορτάκηδες”. Οι επενδυτές  δανειζόμενοι μετοχές μιας εταιρείας τις πουλάνε στην ανοιχτή αγορά, ελπίζοντας να επωφεληθούν αγοράζοντας τις πίσω αργότερα και επιστρέφοντάς τις στον δανειστή, κατά προτίμηση σε χαμηλότερη τιμή. Οι επενδυτές που προβαίνουν σε ανοικτές πωλήσεις πρέπει επίσης να πληρώσουν τόκους στους δανειστές για να δανειστούν τις μετοχές. Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 13,3% μέχρι στιγμής εφέτος, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 9,2% το εξεταζόμενο διάστημα.