Περισσότεροι από 400 ηθοποιοί – συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων με Όσκαρ Μέριλ Στριπ και Τζένιφερ Λόρενς  – προτρέπουν την ηγεσία του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου – Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA) να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή, καλώντας τη διαπραγματευτική επιτροπή να μην συμβιβαστεί με τα στούντιο του Χόλιγουντ σε κάποιου είδους συμφωνία που δεν αντιπροσωπεύει τις απαιτήσεις της.

Στην επιστολή, τα μέλη προέτρεψαν τους διαπραγματευτές τους να μην συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από μια “μεταμορφωτική συμφωνία”.

“Ελπίζουμε ότι έχετε λάβει το μήνυμά μας. Βρισκόμαστε σε χωρίς προηγούμενο σημείο για την βιομηχανία και μια συμφωνία άλλοτε ικανοποιητική δεν είναι πλέον επαρκής. Οι μισθοί, η δουλειά, η δημιουργική ελευθερία και η συνδικαλιστική μας ισχύς έχουν υπονομευθεί την τελευταία δεκαετία. Αυτή η τροχιά απαιτείται να αναστραφεί”, γράφουν οι ηθοποιοί.

“Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα “μάτια” της ιστορίας είναι στραμμένα πάνω μας”, αναφέρουν στην επιστολή. “Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και τις προστασίες που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την εξουσία που σας έχουμε δώσει εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις ‘γραμμές’ περιφρούρησης. Για το συνδικάτο και το μέλλον του, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, θα ανταποκριθείτε σε αυτή τη στιγμή και δεν θα τη χάσετε”, επισημαίνουν.

Αιτία της κινητοποίησης των ηθοποιών του Χόλιγουντ και της ανησυχίας τους ήταν όσα ειπώθηκαν σε βίντεο προς τα μέλη του της SAG, στο οποίο η πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής και Επαγγελματιών Τηλεόρασης, Φράν Ντρέσερ, εμφανίστηκε με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται είναι “εξαιρετικά γόνιμες”. Αυτό άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία είναι κοντά, αν και οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ζητήματα των ηθοποιών.

Το σωματείο τους επιδιώκει ισχυρές προστασίες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και αυξήσεις στα πνευματικά δικαιώματα από επαναλήψεις, ενοικιάσεις DVD, διανομή περιεχομένου από πλατφόρμες ροής αλλά και κανονισμούς σχετικά με τις… αυτογραφόμενες οντισιόν, μεταξύ άλλων.