Ωσάν τον μυθικό Ιάσονα (της Αργοναυτικής εκστρατείας) όταν πήγε στην Ιωλκό «μονοσάνδαλος» για να συναντήσει τον «σφετεριστή» του θρόνου Πελία, εμφανίστηκε χθες το πρωί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο εις εκ των αδερφών Ευμορφίδη!

Ο ξενοδόχος και βασικός μέτοχος της Μπλε Κέδρος κατά την επίσημη χθεσινή εμφάνιση του στις χρηματιστηριακές Αρχές, όπου μετέβη μετά του αδερφού του για να δώσει εξηγήσεις «προφορικά» (αντί γραπτώς όπως είχε σχετικά ζητηθεί από την Παρασκευή το απόγευμα) μετά από πλήθος καταγγελιών που έφθασαν στις αρχές για πολεοδομικές παραβάσεις στο Κολωνάκι και στην Ακρόπολη, προφανώς ως ένδειξη σεβασμού στις καλές μου φίλες Λαζαράκου και Στάμου, γνωστές στην χρηματιστηριακή πιάτσα και ως «κυρίες ντετέκτιβ», έβαλε τα σανδάλια του, ενδεχομένως για να υποδηλώσει το αρχαιοελληνικό του πνεύμα και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στο «Χρυσόμαλλον δέρας» του Χρηματιστηρίου, δηλαδή την εισαγωγή διά μέσω Δημόσιας πρότασης κατά παρέκκλιση, για την οποία θα κριθούν αργά ή γρήγορα οι ανεξάρτητες Αρχές για πράξεις ή παραλείψεις! Θυρωροί, γραμματείς και λοιποί υπάλληλοι της Ανώτατης χρηματιστηριακής Αρχής, σε επικοινωνία με το Radar, περισσότερο πάντως τον προσομοίασαν με τον …Βασίλη Τσιβιλίκα στην ελληνική ταινία της Finos films παραγωγής 1970 «Η θεία μου η χίπισσα» με την Ρένα Βλαχοπούλου…

Μετά τον Σεΐχη Μανσούρ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο!

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, με αφορμή την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, στην Premier League δηλαδή, ότι μετά το επίτευγμα αυτό και την επιστροφή των Reds στα μεγάλα σαλόνια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο μεγαλοεφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης φιγουράρει πλέον ως το Νο2 παγκοσμίως μετά το Group της Μάντσεστερ Σίτι, που ταυτοχρόνως διαθέτει 2 ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονται στην Premier League (Νόττιγχαμ) και το Champions League (Ολυμπιακός) ταυτοχρόνως!!!

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα επίτευγμα σχεδόν μοναδικό, που σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο ο ποδοσφαιρικός όμιλος του Σεΐχη Μανσούρ της Σίτι έχει επιτύχει, μολονότι οι πανίσχυροι επιχειρηματίες που κατέχουν τον μετοχικό έλεγχο περισσότερων από μία ποδοσφαιρικών ομάδων διεθνώς, είναι πολλοί!

Κανείς όμως εξ αυτών – πέραν των Σείχιδων της Μάντσεστερ Σίτι και του εφοπλιστή του Ολυμπιακού- δεν έχει επιτύχει το ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο – που καταδεικνύει και την πρωτοφανή επιτυχία- να διαθέτει ομάδες που ταυτοχρόνως συμμετέχουν στις δύο πιο δύσκολες και πιο δημοφιλείς διασυλλογικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις!!!

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται σαφές ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης εκτός από την εφοπλιστική του δράση, αναδεικνύεται παγκοσμίως και για την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει στην κατάταξη των ισχυρών του διεθνούς ποδοσφαίρου!

Μπότοξ, φουσκωτά χείλη, κομμένες μύτες, στήθη από σιλικόνη και κάμποσοι φλώροι – κερατάδες, με γυαλιά και φράντζα στο πάρτι εγκαινίων της επίδειξης πλούτου και του κιτς στη Μύκονο!

Για το «πάρτι εγκαινίων» σε υπερπολυτελή βίλα της Μυκόνου όπου κυριάρχησαν μποτοξαρισμένες (με κρίση μέσης ηλικίας) κυρίες με φουσκωμένα χείλη, κομμένες μύτες και στήθη που ξεχείλιζαν από σιλικόνη, σας έγραψα -αρκετά πιστεύω -προ ημερών! Όπως και για τους κάθε λογής βαψομαλλιάδες «φλώρους» με τα γυαλιά και την φράντζα, που παριστάνουν τους διανοούμενους, μολονότι αποτελούν κατ’ επάγγελμα έκπτωτους των διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών!

Επανέρχομαι ωστόσο για να προσθέσω το πραγματικά πρωτοφανές, που μου έκανε μεγάλη εντύπωση: από τους περίπου 450 προσκεκλημένους του πάρτι, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής – και όχι μόνο – ζωής, περιλαμβανομένων και κάμποσων «κερατάδων» (φημολογείται ότι πρόκειται για κατηγορία που απετέλεσε την πλειονότητα της κοινωνικής συνάθροισης…) τουλάχιστον οι 300 είχαν να λένε για την «απίστευτη υπερβολή», την «επίδειξη πλούτου» από τους οικοδεσπότες, την πέραν του ορίου χλιδή, στα όρια του κιτς, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση που πλήττει την ελληνική κοινωνία, η οποία την ώρα τούτη βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης…

Χωρίς καμμία συνείδηση της κρίσης στη βάση μιας κοινωνίας που καθημερινά απαξιώνεται και μετατρέπεται σε λούμπεν, κινούμενη ολοένα και πιο πολύ στο περιθώριο, η ελίτ των δημοσίων έργων, του κρατικού χρήματος και των διαγωνισμών για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων που γεμίζουν τις τσέπες τους εις βάρος των πολλών, «επιδεικνύει» τον «υπερβολικό πλούτο» που κατέχει, με πάρτι της υπερβολής και ενέργειες που «ξεπερνούν το μέτρο» και προκαλούν την κοινωνία, που την ίδια ώρα δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα και βιώνει τις έλλειψης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης! Ντροπή και πάλι ντροπή!

Τουλάχιστον οι 300 από τους 450 καλεσμένους φαίνεται ότι έστω εκ των υστέρων το κατάλαβαν …

Κρίσιμη εβδομάδα για επιτόκια – πληθωρισμό από ΕΚΤ και ΗΠΑ!

*** Εβδομάδα κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξεις η τρέχουσα, καθώς θα υπάρξουν αποφάσεις και από ΕΚΤ και από ΗΠΑ για επιτόκια και πληθωρισμό. Πολλά τα σενάρια και οι εκδοχές, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει για μεγάλο – δυστυχώς – διάστημα και τα επιτόκια, όσο και να συγκρατηθούν, θα ακολουθούν ανοδική πορεία, άγνωστο για πόσο διάστημα. Και όποιος θέλει χρήμα, θα το δανείζεται ακριβά πλέον. Είτε είναι χώρα είτε τράπεζα είτε επιχείρηση. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν!

Το φάσμα της πείνας και οι γεωπολιτικές ισορροπίες!

*** Η οικονομική κρίση, όμως, με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική και αυτή της ακρίβειας, που οδηγεί σε πρωτοφανή μετά από δεκαετίες έξαρση του πληθωρισμού, αλλάζει γεωπολιτικές ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικές και αυτές με τη σειρά τους απειλούν να αλλάξουν πάλι το στάτους των τελευταίων δεκαετιών του κόσμου. Το φάσμα της πείνας αυξάνεται και αυτό θα το πληρώσουν οι πιο πλούσιες χώρες, είναι μαθηματικά βέβαιο, πολύ περισσότερο γιατί αρκούνται σε αποσπασματικές λύσεις και ημίμετρα στήριξης πληθυσμών που πλέον δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα στον κόσμο τους και θα πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς. Και δεν εννοώ μόνο την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αν δεν υπάρξει, θυμηθείτε το, άμεση στήριξη αυτών των πληθυσμών, ο Όργουελ θα μοιάζει ένα τίποτα μπροστά σε ότι έρχεται.

Το επιτυχημένο παράδειγμα στήριξης από τις ΗΠΑ όλων των μικρών μονάδων παραγωγών κρέατος και άλλων προϊόντων

*** Θα μου πείτε, τι με έπιασε ξαφνικά και σας βάζω σε τέτοιες μαύρες σκέψεις. Πέραν των αυτονόητων για όλους μας συμπερασμάτων, για το που πάει ο κόσμος μας σήμερα, τα προαναφερόμενα αποτελούν ένα μέρος της μακράς συζήτησης που είχα με Έλληνα πολύπειρο καθηγητή στις ΗΠΑ, σύμβουλο των Δημοκρατικών για οικονομικά θέματα, με ειδίκευση στην πρόνοια έκτακτων καταστάσεων και την απάλυνση των επιπτώσεων τους. Με τον οποίο καθηγητή συνομιλώ χρόνια και είναι πάντα εύστοχος στις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά του, κυρίως δε στις προβλέψεις του, τις οποίες φυσικά μαθαίνουν πρώτοι από όλους οι επιτελείς της αμερικανικής κυβέρνησης

*** Από τον ίδιο προέρχεται και το ακόλουθο, που αφορά την πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να τιθασεύσουν τις τιμές των κρεάτων και όλων των ημι-επεξεργασμένων ή τελικών προϊόντων κρέατος, οι οποίες προ εξαμήνου περίπου τα είχαν καταστήσει σχεδόν απαγορευτικά για τον μέσο αμερικανό. Αντί, λοιπόν, να έρθει σε επαφή το αρμόδιο υπουργείο με τις μεγάλες βιομηχανίες, που έλεγχαν όλο το κύκλωμα των τιμών και να τις πριμοδοτήσει με κάποιον τρόπο, έκανε το ακριβώς αντίθετο: έδωσε ισχυρά κίνητρα σε όλες τις μικρές βιομηχανικές μονάδες, στις φάρμες, στα ράντσα, στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, στα τοπικά σφαγεία και τις μικρού μεγέθους μεταποιητικές μονάδες. Το αποτέλεσμα δικαίωσε απολύτως αυτή τη στρατηγική! Οι τιμές, όχι μόνο δεν ανέβηκαν, αλλά υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό και η επάρκεια σταδιακά εξομάλυνε όλο το κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας.

*** Το δίδαγμα προφανές και θα πρέπει οι εδώ υπεύθυνοι επί της αγροτικής πολιτικής (και ειδικά της ζωικής παραγωγής εν προκειμένω) να καταστρώσουν ανάλογες στρατηγικές, προκειμένου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και επί των τιμών και επί της επάρκειας. Βέβαια, χρειάζεται και η συνέργεια άλλων υπουργείων και κυρίως η πολιτική βούληση. Αλλά, σε προεκλογική περίοδο, ποιος να σκεφτεί παρόμοια πράγματα, θα μου πείτε… Αλλά, αφού ακολουθούμε τις ΗΠΑ σε τόσα και τόσα πράγματα, δεν αντιγράφουμε και κάποια από τα καλά τους προς όφελός μας;

Τι γίνεται με τα ιδρύματα από ξένους στη χώρα μας;

*** Παρεμπιπτόντως και δοθείσης ευκαιρίας, εκείνη η νομοθεσία περί δημιουργίας σύγχρονων ιδρυμάτων από ξένους στη χώρα μας και δη απόδημους;, γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται; Ρωτήθηκα από τον φίλο μου καθηγητή και δεν είχα ιδέα περί του θέματος. Μου ανέφερε μάλιστα ότι έχουν σταλεί αιτήματα και συγκεκριμένες προτάσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας και πέραν κάποιων μισόλογων, καμία απάντηση…

Θλίψη για μια αυτοκρατορία (φίλων)!

*** Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έλεγα εδώ και πολλές ημέρες να το γράψω, αλλά ποτέ δεν χτυπάς κάποιον που πέφτει. Επειδή, όμως, η πρώην αυτοκρατορία έπεσε από καιρό και κυρίως επειδή σε άλλες στήλες ιστοσελίδων έγινε αναφορά, απλώς το αναφέρω και εγώ. Αύριο, λοιπόν, βγαίνει σε πλειστηριασμό η οικία Εμφιετζόγλου στα βόρεια προάστια, όπως και η εταιρεία “Ελληνικά Σωληνουργεία” (πρώην Τσαούσογλου). Δεν… περιγράφω άλλο.

Η δικαίωση για Motor oil και ο Άνεμος που αξίζει χρυσάφι

*** Πέραν των αποτελεσμάτων – έκπληξη της Μότορ Όιλ για το πρώτο τρίμηνο, που προϊδεάζουν για μία χρυσή χρονιά για τη ναυαρχίδα του ομίλου Βαρδινογιάννη, αυτό που δεν έχει αξιολογηθεί παρά ελάχιστα είναι το γεγονός ότι μέσω της εξαγοράς των ποσοστών των Μπάκου-Καϋμενάκη που κατείχαν στον Ελλάκτωρα, είναι η περίπτωση της Άνεμος. Την οποία η Μότορ Όιλ απέκτησε σχεδόν…τζάμπα, με έτοιμο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, άδειες κλπ, ουσιαστικά δηλαδή μία μεγάλη προίκα στις ΑΠΕ που κρύβει χρυσάφι

Τα 15 δις. του τουρισμού και η ποιότητα των υπηρεσιών! Να έχουμε για να …έχουμε και του χρόνου!

*** Οι υπολογισμοί του προέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ότι εφέτος από τον τουρισμό θα εισρεύσουν περί τα 15 δισ στην ελληνική οικονομία, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για το τουριστικό μας προϊόν. Άριστα. Αλλά, κάποιος να πει στον κ. Τάσιο και αυτός στα ανά την επικράτεια μέλη του, ότι ήδη σε κάποιες πρεσβείες διατυπώνονται παράπονα για την όλη κατάσταση, που έχει άμεση σχέση με την πλημμελή εξυπηρέτηση, λόγω έλλειψης προσωπικού και την ποιότητα των προσφερόμενων μενού, προφανώς λόγω της εκτίναξης των τιμών. Καλά τα φετινά κέρδη, αλλά να έχουμε και του χρόνου…

Σκιές στις σχέσεις Μυλωνά – Χαρδούβελη… Οι κρυφές συζητήσεις και ο φάκελος του ΣΥΡΙΖΑ!

*** Τράπεζες: Στην Εθνική, σας το λέω και αμαρτίαν ουκ έχω για τη μεταφορά, οι σχέσεις Μυλωνά – Χαρδούβελη, μόνο… βελούδινες δεν είναι. Αφήστε που ενεπλάκη και ο Πατέλης για τα μπόνους, ενώ δύο υφιστάμενα στελέχη έφτασαν μέχρι του Μαξίμου, καταγγέλλοντας “κρυφές” συζητήσεις για ομολιακές εκδόσεις και ποσοστά του Δημοσίου. Μια ωραία ατμόσφαιρα,ε;!

*** Μένοντας στα ίδια μέρη, κάτι έφτασε στα αυτιά μου για ένα φάκελο που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για θυγατρική της Εθνικής. Θα προσπαθήσω να το τσεκάρω…

Η χιονοστιβάδα sms για δήθεν προστασία και ενημέρωση τραπεζικών λογαριασμών …

*** Τελευταίο για σήμερα. Αυτή η χιονοστιβάδα sms για δήθεν προστασία και ενημέρωση τραπεζικών λογαριασμών, για κλείσιμο του λογαριασμού αν δεν κινηθεί κανείς άμεσα (με τους κωδικούς του, βέβαια), η οποία όσο πάει και επιδεινώνεται, δεν ανησυχεί καθόλου τον κ. Πιερρακάκη; Ή την Τράπεζα Ελλάδας; Ή τις διοικήσεις και τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών; Μιλάμε για πραγματική επιδημία και δε κουνιέται φύλλο. Πόσοι ανυποψίαστοι, άραγε, την πάτησαν;

*** Αυτά κυρίες μου και κύριοι και σήμερα, με τα 37αρια να χτυπάνε αλύπητα. Προσοχή από όλους και από ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, ιδίως στο δρόμο