Ορκωμοσία Μπάιντεν: H 22χρονη αφροαμερικανή θα απαγγείλει για τον πρόεδρο. Το όνομα της Αφροαμερικανής Αμάντα Γκόρμαν θα «κλέψει» τη σημερινή παράσταση.

Πρόκειται για την 22χρονη ποιήτρια που θα απαγγείλει το έργο της με τίτλο «Ο λόφος που σκαρφαλώνουμε». Το έργο έγραψε αποκλειστικά για την συγκεκριμένη περίσταση η νεαρή ποιήτρια της Γενιάς Ζ, την οποία θαυμάζει η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Αμάντα Γκόρμαν

Η Αμάντα γεννημένη το 1998 μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των οκτώ ετών. Λόγω προβλημάτων ομιλίας που αντιμετώπιζε το γράψιμο ήταν γι’ αυτήν ένας από τους βασικούς τρόπους να εκφράσει τα συναισθήματά της. Ενώ σπούδαζε ακόμη Κοινωνιολογία στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η νεαρή ποιήτρια τιμήθηκε το 2017 με το πρώτο «Εθνικό Βραβείο Νέου Ποιητή» στις ΗΠΑ, ενώ την επόμενη χρονιά το περιοδικό Glamour την επέλεξε ως College Woman της χρονιάς.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: H 22χρονη αφροαμερικανή θα απαγγείλει για τον πρόεδρο.

Η Γκόρμαν είχε δηλώσει στο Glamour ότι «δεν χρειάζεται να είσαι ποιητής, πολιτικός, ή να βρίσκεσαι στο Λευκό Οίκο για να ασκήσεις επιρροή με τα λόγια σου. Όλοι μας διαθέτουμε αυτή την ικανότητα να βρίσκουμε λύσεις για το μέλλον».

Screenshot_20210120_133632

«Ο λόφος που σκαρφαλώνουμε»

Έτσι, η νεαρή ποιήτρια ετοιμάζεται να κάνει πράξη αυτά τα λόγια με το ποίημα που θα απαγγείλει στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. Είχε αρχίσει να το γράφει ειδικά για την περίσταση όταν έγινε η φονική εισβολή στο Καπιτώλιο και πρόσθεσε κάποιους στίχους, που αντανακλούν τον τρόμο της για τα πρωτοφανή επεισόδια της βραδιάς της 6ης Ιανουαρίου:

«Είδαμε μια δύναμη που προτιμούσε να γονατίσει το έθνος μας
Να καταστρέψει τη χώρα μας αν θα κατάφερνε έτσι να καθυστερήσει τη Δημοκρατία
Κι αυτή η προσπάθεια λίγο έλειψε να πετύχει
Αλλά κι αν μπορεί κατά καιρούς να καθυστερήσει η Δημοκρατία
Ουδέποτε μπορεί να νικηθεί οριστικά…»

Όπως ανέφερε η ίδια στους New York Times «στο ποίημά μου δεν πρόκειται επ’ ουδενί να παρασιωπήσω αυτά που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, για να μην πω τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό που πραγματικά φιλοδοξώ να κάνω με το ποίημα είναι να χρησιμοποιήσω τα λόγια μου για να δώσω ένα όραμα του πώς μπορεί να ενωθεί η χώρα μας και να επουλώσει τις πληγές της».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2036, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους New York Times το 2017.

Δείτε περισσότερα για την ορκωμοσία Μπάιντεν εδώ.