Η κρίση με την πανδημία, οι επικίνδυνες προκλήσεις των Τούρκων και η διαχείριση της καθημερινότητας έχουν καταφέρει, δυστυχώς, να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν όμως καυτά ζητήματα πού δεν μπορούν να περιμένουν εσαεί την επίλυσή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκρηκτικής προοπτικής για το μέλλον της χώρας είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, πού απαιτείται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ώρα πού οι αποτυχημένοι διαχειριστές του Υπουργείου Εργασίας εξαγγέλλουν διάφορα μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας για το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις, το πραγματικό πρόβλημα, η ίδια η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια του Κράτους».

Η συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα έπρεπε να κυμανθεί στο 14,6% για το 2020. Το κόστος για τις συντάξεις το 2020 υπολογίστηκε στα 28 δισ. ευρώ, με συνολικό ΑΕΠ 187,5 δισ. ευρώ. Όμως, η Εθνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε το ΑΕΠ το 2019 από τα 187,5 δισ. ευρώ στα 183,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα και λόγω της ύφεσης προβλέπεται τελικά το ΑΕΠ του 2020 να κλείσει γύρω στα 163 δισ. ευρώ.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη για την περασμένη «κακή» χρονιά εκτοξεύθηκε στο 17,1% από 14,6% που είχε υπολογιστεί

Για το 2021 έχει υπολογιστεί στο 14,2%. Ακόμα και εάν το τρέχον έτος είναι χρονιά που η οικονομία θα ανακάμψει, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι και έχουμε ανάκαμψη της τάξεως του 4%, αυτό σημαίνει πως το ΑΕΠ θα κυμανθεί στα 170 δισ. ευρώ. Θα υπολειπόμαστε δηλαδή κατά 20 δισ. ευρώ από ότι έχει υπολογισθεί!

Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα συνεχίσει να αποκλίνει από όσα υπολόγισε η τελευταία αναλογιστική μελέτη, πού εκπόνησε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας τον Φεβρουάριο του 2020, μέχρι και το 2025, ακόμα κι αν ισχύσουν οι πιο αισιόδοξες προοπτικές.

Δηλαδή, το συγκεκριμένο έλλειμμα θα συνεχίσει να μεγαλώνει ακόμη και με το πιο θετικό σενάριο: ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν πλήρως απορροφηθεί, θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο, μέσω των μεταρρυθμίσεων που προτείνει, θα μπορέσει να απογειώσει την ανάπτυξη και να υπάρξει ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% για την επόμενη δεκαετία!

H συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ έναντι του 13,2%, που είναι και ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη, κατακτώντας η χώρα μας την υψηλότερη θέση στην Ευρωζώνη.

Δεν θα αργήσει λοιπόν η κυβέρνηση να κληθεί να λάβει σκληρές αποφάσεις για τα ποσά των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει αλλαγές όχι μόνο στις επικουρικές (πού εξαγγέλλει ο Υφυπουργός Τσακλόγλου), αλλά και στις κύριες συντάξεις, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο της μεταρρύθμισης, τη σταδιακή αποκλιμάκωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη δραστική μείωση της επιχορήγησής της από τον κρατικό προϋπολογισμό .