Οι επενδυτές πιέζουν το διοικητικό συμβούλιο της Open AI να επιστρέψει ο CEO της εταιρείας.

Ο Σαμ Άλτμαν απολύθηκε την Παρασκευή επειδή «δεν ήταν ειλικρινής» με το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία. Τώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως επενδυτές της OpenAI – στους οποίους περιλαμβάνεται και η Microsoft – πιέζουν για την επαναπρόσληψή του. Το Σάββατο, η Information, μια ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων, ανέφερε ότι η OpenAI ήταν «αισιόδοξη» ότι θα μπορούσε να επανέλθει ο Άλτμαν.

Το δημοσίευμα επικαλείται ένα υπόμνημα του επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας, Τζέισον Κβον, που έλεγε στο προσωπικό ότι γίνεται προσπάθεια να επιστρέψει ο πρώην CEO και άλλα ανώτερα στελέχη που είχαν φύγει από την εταιρεία που λάνσαρε το ChatGPT. Την αποχώρηση του Άλτμαν ακολούθησαν οι παραιτήσεις του Γκρεγκ Μπρόγκμαν, προέδρου της OpenAI, και τριών υψηλόβαθμων ερευνητών: Γιάκομπ Πατσόσκι, Αλεξάντερ Μάντρι και Σίμον Σάιντορ.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της επίλυσης και παραμένουμε αισιόδοξοι», έγραψε ο Κβον σύμφωνα με τις πληροφορίες. «Με τον όρο επίλυση, εννοούμε να φέρουμε πίσω τον Σαμ, τον Γκρεγκ, τον Γιάκομπ, τον Σίμον, τον Αλεξάντερ και άλλους συναδέλφους (συγγνώμη αν δεν σας ανέφερα) και να παραμείνουμε το μέρος όπου οι άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν πάνω στην έρευνα, την ασφάλεια, τα προϊόντα και την πολιτική της AGI [τεχνητής γενικής νοημοσύνης] μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δουλειά τους».

Ο Κβον ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια ελπίζει να ενημερώσει περαιτέρω το προσωπικό την Κυριακή. Νωρίτερα, ο Σαμ Άλτμαν έγραψε στο X: «αγαπώ τόσο πολύ την ομάδα openai».

Σαμ Άλτμαν: Οι όροι του για να επιστρέψει

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Σαμ Άλτμαν εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής, αλλά έχει πει στους μετόχους ότι θέλει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο και μια νέα δομή διαχείρισης ως προϋπόθεση, ενώ ζυγίζει την επιλογή της ίδρυσης μιας νέας εταιρείας με πρώην συναδέλφους του στην OpenAI.

Η WSJ αναφέρει ότι ο Άλτμαν πρόκειται να αποφασίσει μεταξύ των δύο επιλογών αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Άλτμαν και ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Τζόνι Άιβ, έχουν συζητήσει την κατασκευή μιας νέας συσκευής υλικού AI (τεχνητής νοημοσύνης), σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, είχε εμπλακεί στη συζήτηση αυτή.

Η Microsoft φέρεται να υποστηρίζει την επιστροφή του Άλτμαν, όπως και η επενδυτική εταιρεία Thrive Capital. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους επενδυτές της OpenAl.

Η Khosla Ventures, μια αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που στηρίζει την OpenAI, θέλει μεν την επιστροφή του Άλτμαν, αλλά «θα τον υποστηρίξει σε ό,τι κι αν κάνει στη συνέχεια», ανέφερε ο ιδρυτής της, Βίνοντ Χόσλα το Σάββατο.

OpenAl: Γιατί απολύθηκε ο CEO της εταιρείας που λάνσαρε το ChatGPT

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατασκευής του ChatGPT ανακοίνωσε προχθές ότι απομάκρυνε τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, αφού διαπιστώθηκε ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του» με το διοικητικό συμβούλιο.

Ποια όμως είναι η μεγάλη εικόνα; Τα σημερινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, που άναψε φωτιές στον κόσμο της τεχνολογίας από την κυκλοφορία του τον περασμένο Νοέμβριο – έχουν εφευρεθεί και αναπτυχθεί από μελετητές-μηχανικούς με βαθιά πεποίθηση στις τεράστιες δυνάμεις και τους τεράστιους κινδύνους της νέας τεχνολογίας.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρηματοδοτηθεί και αναπτυχθεί από πλήθος επιχειρηματιών και κεφαλαιουχικών επιχειρηματικών συμμετοχών της βιομηχανίας τεχνολογίας. Αυτές οι δύο ομάδες χρειάζονται η μία την άλλη αλλά λειτουργούν με διαφορετικές αρχές και πρακτικές. Αυτές οι διαφορές φαίνεται να επικράτησαν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του OpenAI.

Όπως αναφέρθηκε το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της OpenAI φαίνεται να έχει χωριστεί, με τον Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν από τη μία πλευρά και τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, Ιλάια Σούτσκεβερ, από την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg. Και οι τρεις ήταν συνιδρυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, μαζί με τον Ίλον Μασκ και άλλους.

Διαβάστε ακόμη: