Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την σύσταση εξεταστικής και την απόρριψη των προτάσεων για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης.

Η στάση της Κυβέρνησης για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη η πλειοψηφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Ωστόσο, η στάση της Κυβέρνησης μένει σταθερή στη διερεύνηση κάθε πολιτικής διάστασης του ζητήματος και τις διαχρονικές παθογένειες του οργανισμού, με αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών στην Ολομέλεια πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση θα ζητά έρευνα σε βάθος από την περίοδο ίδρυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα «ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσουν προτάσεις προανακριτικής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Εξεταστική και προανακριτική: Τα μεγάλα όπλα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η διενέργεια εξεταστικής και προανακριτικής έρευνας αποτελούν τα δύο ισχυρότερα «όπλα» κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι εξεταστικές «των πραγμάτων» επιτροπές συγκροτούνται για να διαπιστωθεί αν οι πολιτικές που ασκήθηκαν σε συγκεκριμένους τομείς και για συγκεκριμένη περίοδο είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 60 βουλευτές και για την έγκρισή της απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Από την άλλη πλευρά για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής εξέτασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές, ενώ για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 151.

Διαβάστε ακόμη: