Με την πιο βαριά νομική κατηγορία του Ποινικού Κώδικα, εκείνη της σύστασης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης, αναμένεται να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αποκαλύψεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την OLAF, καταδεικνύουν ένα πολυπλόκαμο, ιεραρχημένο κύκλωμα, το οποίο δρούσε συντονισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την καταστρατήγηση κοινοτικών επιδοτήσεων.

Το ελληνικό Σύνταγμα μέσω του άρθρου 86 παρέχει ειδικό προνόμιο προστασίας στα κυβερνητικά στελέχη για αδικήματα εντός των καθηκόντων τους. Όμως, στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης η ασπίδα αυτή δεν ισχύει. Η ευρωπαϊκή δικαστική παρέμβαση προσπερνά τη Βουλή και οδηγεί απευθείας στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, χειροπέδες και προφυλακίσεις χωρίς πολιτική μεσολάβηση μετά την παρουσία στους δικαστές. Πριν έχουν μεσολαβήσει σαν πρώτες δεσμεύσεις περιουσιών λογαριασμών κλπ.

Η OLAF και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν στη διάθεσή τους δεκάδες διασταυρώσεις συναλλαγών και καταθέσεων, με αποδείξεις που καταδεικνύουν την επαγγελματική λειτουργία του κυκλώματος.

Προκαθορισμένα ποσοστά, τοπικά παραρτήματα, αυστηρή ιεραρχία και οργανωμένη είσπραξη συνθέτουν το προφίλ της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε αυτό το σημείο είναι κομβική η μαρτυρία τεσσάρων προσώπων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων. Κομβική θεωρείται και η κατάθεση πρώην διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου (2023) για τη στοιχειοθέτηση εγκληματικής οργάνωσης απαιτούνται:.

  1. Δημιουργία ομάδας με διαρκή δράση
  2. Συμμετοχή ιδρυτικών ή εντασσόμενων μελών
  3. Τουλάχιστον τρία άτομα
  4. Εσωτερική ιεραρχία
  5. Κοινός σκοπός (οικονομικός, ιδεολογικός κ.ά.)
  6. Κακουργηματικές πράξεις με ή χωρίς προγραμματισμένη αλληλουχία.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να στοιχειοθετούνται πλήρως στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Διαβάστε ακόμη: